Ajam goreng - I

voor 4 - 6 personen

  • 500 g kipvleugeltjes, in twee stukken gesneden
  • sap van ½ citroen
  • peper en zout naar smaak
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, gehalveerd
  • 2 blaadjes salam (toko, anders laurier)
  • 1 serehstengel, gekneusd en in stukken gesneden
  • 1 theel. koenjit (gemalen kurkuma, geelwortel)
  • 1 bouillonblokje
  • scheut neutrale olie

Was de stukjes kip en dep ze goed droog.
Besprenkel ze met citroensap, bestrooi ze met peper en zout en laat ze 30 minuten marineren.
Leg ze in een pan met de marinade en zoveel water dat ze net onderstaan.
Schep ui, knoflook, salam, sereh, koenjit en bouillonblokje erbij en laat alles zachtjes onafgedekt koken, totdat bijna al het water is verdampt.
Haal de kipstukjes uit de pan en laat ze uitdampen.
Zeef het overgebleven kookvocht en van de kruiden op.
Verhit de olie in een grote koekenpan of wadjan en bak de kipvleugeltjes met de kruiden bruin en knapperig.

Bron: Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira, Uitg. Terra - Lannoo
Gepubliceerd door: Onno Kleyn

Ajam goreng - II

voor 2 personen

  • 2 kippenpoten
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 theel. sambal
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt djahé (gemberpoeder)
  • 1 eetl. olie

Neem het vel van de kippenpoten.
Maak een marinade van het citroensap, de sambal, de ketjap, het uitgeperste teentje knoflook en het gemberpoeder.
Schep de marinade over de kippenpoten en laat dit afgedekt in de koelkast minimaal 2 uur marineren.
Verwarm de olie en bak hierin de kip bruin.
Voeg de marinade toe en stoof de kip in 40 minuten gaar.

Menusuggestie
Lekker met nasi goreng en komkommersalade met atjar.

Bron: Voedingscentrum

Terug