Ajam boemboe roedjak - I

Kip in pikante saus

ajam_boemboe (1K)

  • 1 kip
  • 6 ontpitte lomboks
  • 1½ theel. trassi
  • 6 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje laos
  • 1 stukje sereh
  • 1½ kopje santen
  • citroensap naar smaak
  • zout naar smaak

De schoongemaakte kip in stukken snijden, in asem doen en even braden in hete olie.
De ingrediënten (lomboks, trassi, uien, knoflook) worden fijnge­wreven in een oelekan en in 1 eetlepel hete olie gefruit.
Doe daarna de santen, laos, sereh, asem en de kip bij deze boem boe en laat alles bijna droog koken.
Als de kip nog niet zacht genoeg is, dan kan men telkens wat water erbij voegen.

Bron: Jan Rijks


Ajam boemboe roedjak - II

  • 1 braadkuiken
  • 1½ ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 afgestreken eetl. ketoembar
  • 1 eetl. djinten
  • 6 kemiries
  • 1 theele. trassi
  • 2 theel. tamarinde uit een fles
  • 3 schijfjes laos
 
  • 1 schijfje sereh
  • 3 blaadjes salam
  • 3 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 stukje gemberwortel
  • 2 - 3 eetl. sambal
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • 1 eetl. suiker
  • 3 - 4 kopjes dunne kokosmelk
  • 1 theel. koenjitpoeder

Wrijf de ui, knoflook, ketoembar, djinten, kemiries, trassi en tamarinde in een stenen vijzel fijn.
Bak het mengsel in de olie, onder toevoeging van de laos en de sereh.
Voeg de sambal, salam, djeroek poeroet, paprikapoeder en suiker toe en braad de stukken kip mee.
Voeg het koenjitpoeder en als laatste de kokosmelk toe.

Bron: Astrid Veltman

Terug