Zwarte bessensap

  • 1,8 kg zwarte bessen
  • 200 cl water
  • 200 g suiker (d.i. ongeraffineerde rietsuiker!)
  • ± 10 jonge blaadjes van de bessenstruik

U kunt ook een likeur van zwarte bessen maken.
We beschrijven twee manieren om sap te koken.
Dit kan in principe voor allerlei vruchtensoorten.
Koken en filteren
Dit geeft ca. 600 ml sap.
Doe alles in de pan en kook tot de bessen voldoende stuk zijn.
Desgewenst helpt u ze een handje (met een stamper).
Giet het voorzichtig door een zeef met kaasdoek en vul potten, flessen e.d.
Deze kunt u invriezen.
Of, als u inmaakt, dient u de potten/flessen en deksels/doppen tevoren een tijdje in kokend water hebben gehad ter sterilisatie.
De hete bessensap gaat direct in de pot of fles en schroef het deksel of de dop erop.
Zet ‘m tien minuten op de kop.
Met de sapkoker
(1½ kg levert 95 cl sap)
De sapkoker levert ongezoet sap dat u later voor allerlei doeleinden kunt gebruiken.
Ook hierbij geldt: als u niet invriest, gebruik doorgekookte potten of flessen.

Zwarte bessensap
                    Sapkookpan in actie. Maar hoe zit dat nu in elkaar?
Zwarte bessensap
. . . op het opzetstuk ligt een schaal. Hierin valt straks het sap, dat er door de hoge druk uitgeperst wordt.

Opmerkingen
1. Bij Manufactum in Waltrop (D) kochten we in de uitverkoop een Kochstar sapkoker (Entsafter) annex inmaakketel voor een relatief prikkie. (Normaal is zo’n ding rond de 130 euro.)
2. Sap kan je uit allerlei fruit maken. Het schijnt dat je bij deze pan hulpstukken bij kunt kopen om zelf te gaan destilleren. (Lees de pagina van Manufactum, en let op de alinea ‘Der lange Arm des Gesetzes’. In Nederland mag je, net als in Duitsland, niet zo maar je eigen borrel stoken.)

Bron: MergenMetz

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via een RSS feed
XML/RSS feedXML/RSS feed

Terug