|
|
U kunt ook een likeur van zwarte bessen maken.
We beschrijven twee manieren om sap te koken.
Dit kan in principe voor allerlei vruchtensoorten.
Koken en filteren
Dit geeft ca. 600 ml sap.
Doe alles in de pan en kook tot de bessen voldoende stuk zijn.
Desgewenst helpt u ze een handje (met een stamper).
Giet het voorzichtig door een zeef met kaasdoek en vul potten, flessen e.d.
Deze kunt u invriezen.
Of, als u inmaakt, dient u de potten/flessen en deksels/doppen tevoren een tijdje in kokend water hebben gehad ter sterilisatie.
De hete bessensap gaat direct in de pot of fles en schroef het deksel of de dop erop.
Zet ‘m tien minuten op de kop.
Met de sapkoker
(1½ kg levert 95 cl sap)
De sapkoker levert ongezoet sap dat u later voor allerlei doeleinden kunt gebruiken.
Ook hierbij geldt: als u niet invriest, gebruik doorgekookte potten of flessen.
![]() gaan in onze bessensap |
![]() |
![]() Vul de pan met water tot de hoogte van dit ding. Niet hoger, want . . . |
![]() |
![]() Er zitten gaatjes in de bodem. |
![]() en het sap druipt naar beneden, in de schaal. Merk op dat er in de bovenrand een drietal gaten zitten. |
![]() Die buis gaat door een van de gaten (zie foto hiervoor) en steekt tot op de bodem van de schaal, waarin het sap valt. Merk op dat er ook een overdrukventiel op het deksel zit. |
![]() |
![]() Het water onder de schaal gaat koken. De stoom verhit de bessen en die barsten open. Het sap druipt in de schaal. |
![]() door het buisje, dat in de schaal hangt. |
![]() |
![]() Niet slecht. |
![]() laten we het sap in een maatbeker lopen. |
|
Opmerkingen
1. Bij Manufactum in Waltrop (D) kochten we in de uitverkoop een Kochstar sapkoker (Entsafter) annex inmaakketel voor een relatief prikkie. (Normaal is zo’n ding rond de 130 euro.)
2. Sap kan je uit allerlei fruit maken. Het schijnt dat je bij deze pan hulpstukken bij kunt kopen om zelf te gaan destilleren. (Lees de pagina van Manufactum, en let op de alinea ‘Der lange Arm des Gesetzes’. In Nederland mag je, net als in Duitsland, niet zo maar je eigen borrel stoken.)