Zwarte bessenlikeur

Crème de cassis

Zwarte bessenlikeur

  • 1½ kg zwarte bessen
  • 12 blaadjes van dezelfde struik
  • 1 l 95% alcohol
  • 1 kg suiker
  • 2 l water

Op de foto staan er, bij het begin, drie.
Dat was "een beetje dom", want de bessen en suiker nemen natuurlijk ook volume in.
Houd zes schone flessen van minstens 0,7 liter beschikbaar.
Of vijf literflessen.
(Of minder, maar dan moet u de verhoudingen ook terugbrengen.
En die 1½ kg bessen komt met gemak van een al wat oudere struik.)
Of u heeft een hele grote vijfliterfles.
Haal de bessen van de struik – u kunt ze ook meteen van de struik ritsen, dat scheelt werk.
En daarna een paar keer wassen.
Verdeel de bessen, de blaadjes, alcohol, suiker en het water over de flessen. Schud ze de eerste week dagelijks even om.
Laat alles 5 à 6 weken trekken.
Zeef daarna de vloeistof door een passeerdoek (kaasdoek) of een koffiefilter.
Doe de likeur in schone flessen.
Bewaar ze op een donkere plek met een kurk of schroefdop op de flessen.
De ervaring met andere likeuren leert dat een tijdje liggen de smaak verbetert.

Opmerkingen
95% alcohol haalt u voor een schappelijke prijs in Italië. Als u zelf niet gaat, zijn er zeker vrienden die het mee willen nemen.
Gezien de verhoudingen moet u rekenen op een likeur met rond de 30% alcohol.

Bron: Marco Poldervaart
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug