Koffie als start
Voordat je start drink een kop koffie.
Zwarte koffie zonder suiker of melk.
Zo worden je smaakpapillen 'schoon'.
Het is net zoiets als je handen wassen voor je met koken begint.
Juiste glas
Kenners zweren bij een tulpvormig glas met voet.
Door de spits toelopende opening van het glas blijven de aroma's beter in het glas.
Zo ruiken proef je makkelijker.
Wel of geen water of ijs?
Het is een kwestie van smaak.
Puristen vinden dat whisky geproefd moet worden zoals deze oorspronkelijk
gemaakt is.
Toch water toevoegen?
1 tot 5 druppels is genoeg.
Zo komen nieuwe geuren vrij.
Om goed te kunnen ruiken en proeven is ijs in je whisky geen aanrader.
Door het ijs daalt de temperatuur teveel en komen aroma's niet goed vrij.
Opwarmen
Verwarm de whisky door onder de onderkant van het glas in je handpalm te houden en met de nadere hand de bovenkant van het glas te bedekken.
Draai de whisky rustig rond in het glas.
Hierdoor komen de aroma's goed los.
Ruiken
Net als bij wijnproeven is je neus belangrijk.
Zet het glas tegen je bovenlip en ruik rustig (met open mond mag!).
De eerste reuk bevat meestal nog veel alcohol.
Ruik daaron een aantal keren.
Dan kun je geuren als mout, turf, eikenhout, bloemen, heide en citrusfruit gaan herkennen.
Kauwen
Tijd om te proeven.
Neem een klein slokje.
Laat dit door je mond gaan en probeer er een beetje op te 'kauwen'.
Je whisky kan zoet, droog, of rokerig smaken.
Maar je kunt ook vruchten, specerijen, noten of gember proeven.
Drinken
Whisky hoef je niet uit te spugen.
Dat branderige gevoel na het doorslikken en de smaak erna, dat is de afdronk.
En deze is belangrijk.
Hoe langer de afdronk, hoe sterker het karakter van de whisky.