Sharbat

Afghaans rozensmaaksiroop

voor 1½ liter

  • 440 g kristalsuiker
  • 6 cl rozenwater
  • 2 theel. rode of roze voedselkleurstof
  • 1 eetl. gedroogde basilicumzaadjes, sabjazaad
  • 50 cl kokend water
  • gekoeld water, om te serveren

Verhit de suiker, rozenwater, voedselkleurstof en 37½ cl water in een pan op hoog vuur.
Roer net zolang tot de suiker is opgelost.
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur middelhoog en laat alles 5 minuten sudderen tot het mengsel de textuur heeft van een siroop en een keukenthermometer 112 °C aangeeft.
Zet opzij om af te koelen.
Giet het kokende water in een kom en roer de basilicumzaadjes erdoor.
Zet opzij en laat minstens 10 minuten afkoelen.
De zaadjes zullen het water opnemen en kleverig en gelatineachtig worden.

Voor het serveren

Doe 2 eetlepels afgekoelde siroop in een glas.
Voeg een of meerdere ijsblokjes toe en vul het glas met gekoeld water.
Roer er tot slot nog een theelepel geweekte basilicumzaadjes door.
De siroop en basilicumzaadjes zijn een week houdbaar in de koelkast, klaar om nog meer sharbat te maken.

Bron: Esther's recepten

Terug