Sangria - I

Zoete Spaanse wijn met fruit

sangria (2K)
6 glazen
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 2 kiwi’s of perziken
  • 100 g aardbeien
  • 50 g fijne suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 fles rode (Spaanse) wijn
  • 5 cl cognac of sinaasappellikeur
  • spuitwater of belletjeswijn

Boen de sinaasappels en citroen onder lauw water schoon, was de appel of perzik.
Snijd het fruit in halve plakjes, verwijder pitten of klokhuis.
Schil de kiwi’s of perziken, halveer ze (verwijder de perzikpitten) en snijd de vrucht in partjes of halve plakjes.
Halveer de aardbeien.
Leg het fruit in een ruime (sangria)kan, voeg het kaneelstokje toe en strooi de suiker erover.
Schenk de wijn en de cognac of sinaasappellikeur erbij, dek de kan af en zet de sangria 2 - 3 uur in de koelkast, zodat de smaken op elkaar inwerken.
Roer regelmatig.
Schenk er vlak voor het serveren koolzuurhoudend water of wijn (cava) bij en serveer meteen.

Wie aan een zomervakantie in Spanje denkt, denkt aan sangria op een zonnig terras.
Sangria is dé zomerwijn bij uitstek, gemaakt van geurige Spaanse wijn en heel veel vers fruit.
Omdat al dat fruit het alcoholpercentage verminderd, gaat er soms nog wat (Spaanse) cognac of sinaasappellikeur door.
En voor een feestelijk sprankeltje kunt u het op het laatst aanlengen met spuitwater of (Spaanse) belletjeswijn (Cava).

Bron: Receptenbank


Sangria - II

sangria2 (1K)

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 50 g suiker
  • 75 cl rode wijn (*)
  • 4 eetl. cognac
  • 50 cl koolzuurhoudend water

Was al het fruit.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd alle vruchten in kleine stukjes.
Meng de wijn, suiker en cognac in een kom en voeg het fruit erbij.
Roer goed door.
Bewaar het mengsel tenminste 2 uur in de koelkast.
Voor het serveren nog eens goed dooroeren en schenk het koolzuurhoudend water met ijsblokjes erbij.
Verdeel de vruchten goed over de gekoelde glazen.

(*) Rode wijn met karakter, bijv. uit Zuid-Frankrijk.

Bron: De Paellaman

Terug