Zoete Spaanse wijn met fruit
![]() |
6 glazen |
|
|
Boen de sinaasappels en citroen onder lauw water schoon, was de appel of perzik.
Snijd het fruit in halve plakjes, verwijder pitten of klokhuis.
Schil de kiwi’s of perziken, halveer ze (verwijder de perzikpitten) en snijd de vrucht in partjes of halve plakjes.
Halveer de aardbeien.
Leg het fruit in een ruime (sangria)kan, voeg het kaneelstokje toe en strooi de suiker erover.
Schenk de wijn en de cognac of sinaasappellikeur erbij, dek de kan af en zet de sangria 2 - 3 uur in de koelkast, zodat de smaken op elkaar inwerken.
Roer regelmatig.
Schenk er vlak voor het serveren koolzuurhoudend water of wijn (cava) bij en serveer meteen.
Wie aan een zomervakantie in Spanje denkt, denkt aan sangria op een zonnig terras.
Sangria is dé zomerwijn bij uitstek, gemaakt van geurige Spaanse wijn en heel veel vers fruit.
Omdat al dat fruit het alcoholpercentage verminderd, gaat er soms nog wat (Spaanse) cognac of sinaasappellikeur door.
En voor een feestelijk sprankeltje kunt u het op het laatst aanlengen met spuitwater of (Spaanse) belletjeswijn (Cava).
Bron: NN
|
|
Was al het fruit.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd alle vruchten in kleine stukjes.
Meng de wijn, suiker en cognac in een kom en voeg het fruit erbij.
Roer goed door.
Bewaar het mengsel tenminste 2 uur in de koelkast.
Voor het serveren nog eens goed dooroeren en schenk het koolzuurhoudend water met ijsblokjes erbij.
Verdeel de vruchten goed over de gekoelde glazen.
(*) Rode wijn met karakter, bijv. uit Zuid-Frankrijk.
|
|
Snij de sinaasappel en citroen of limoen in fijne partjes (in acht) of fijne plakjes van ± 0,5 cm dik.
Was de perzik en/of appel en snij ze vervolgens in fijne partjes (in acht) of fijne plakjes van ± 0,5 cm dik.
Doe alle ingrediënten, behalve de koolzuurhoudende limonade, in een grote kom of bowl.
Het geheel goed mengen tot het suiker is opgelost.
Dek de kom af met plasticfolie, plaats de punch in de koelkast en laat een paar uur koelen en trekken, zodat het fruit zijn smaak heeft afgegeven aan de wijn en de wijn in het fruit zit.
Juist voor het serveren de bruisende limonade er onder roeren: voor dat beetje “fizz”.
Nog snel proeven en naar eigen smaak eventueel nog wat extra zoetstof, limonade of sinaasappelsap toevoegen.
De sangria wordt meestal geserveerd in een karaf (met toegeknepen schenktuit) met een houten lepel om het fruit van de bodem te halen.
Of wanneer men met meer gasten zijn (8 of meer), serveren we het in een bowl.
Zeer fris opdienen, maar zeker niet ijskoud!
Tips Hoewel elke wijn kan gebruikt worden, gaat de voorkeur toch uit naar een Spaanse fruitige jonge rode wijn (vino tinto seco), maximum 2 jaar oud. En het hoeft zeker geen dure wijn te zijn, neem gewoon een landwijn of tafelwijn (vino del país o vino de mesa).
De hoeveelheid zoetstof is volgens eigen voorkeur, eigen smaak.
Daar men sangria meestal drinkt bij warm tot zeer warm weer, wordt sangria lichter in alcohol gemaakt door toevoeging van koolzuurhoudend limonade, meer bepaald citroen- of limoenlimonade, zoals Spa citron, Fanta lemon, Sprite, 7 Up, Gini, Mountain Dew, …
De citroenlimonade kan vervangen worden door bruisend water met toevoeging van sap van 2 citroen of 3 limoenen. Men kan natuurlijk ook oranje limonade nemen. De hoeveelheid koolzuurhoudende limonade of water hangt af van hoe sterk of licht je de sangria wilt: als het erg warm meer is kan je sangria liefst wat méér verdunnen, tenzij je gasten alcoholbestendig zijn (maar denk eraan ‘Glaasje op, laat je rijden‘).
De schil van het fruit goed wassen met warm water of neem biofruit. Het fruit met schil en al in partjes, plakjes of stukjes snijden (het fruit gaat met schil en al in de wijn, en daarom moet men het fruit eerst goed wassen). Verwijder ook zoveel mogelijk pitjes die in het fruit zouden voorkomen.
De hoeveelheid en soort fruit is volgens eigen voorkeur. Men kan ook het volgende fruit nemen (wel minder vaak gebruikt): aardbei, ananas, banaan, bessen, druiven, kiwi, mango en/of meloen. Gebruik het liefst seizoensfruit, deze zijn dan namelijk op hun smaakvolst!
Voor de liefhebbers van kaneel kan men er een kaneelstokje aan toevoegen en mee laten trekken: hou er wel rekening mee dat sommige mensen die smaak niet lusten of zelfs haten (ken je gasten).
Indien men de sangria sterker wilt, kan men er nog wat extra alcohol aan toevoegen (100 à 150 ml) zoals Cointreau, Cognac, brandy, rode of witte Vermouth, Triple Sec, Grand marnier, licor 43, …
Meestal mengt men er, bij rode sangria, sinaasappellikeur en brandy onder (de hoeveelheid is 50 à 75 ml per drank):
Sinaasappellikeur, zoet of zeker niet te bitter (Spaanse likeur zoals Licor de Crema de Naranjas Calisay, Licor Triple Seco Calañes, Triple Sec Larios … – of de meer bekende niet-Spaanse Cointreau of Grand Marnier)
Brandy (Spaanse Brandy zoals 1866, Gran Duque de Alba, Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva, Mascaró Privee Narciso… – of eender welke Brandy, Cognac of Armagnac).
De sinaasappellikeur en brandy kan je ook vervangen door Ponche Caballero: het drankje in de bekende en opvallende zilverkleurige fles. Een originele zoete sinaasappel- en brandy-achtige drank.
Door het gebruikt van extra alcohol kan de sangria sterk variëren in alcoholgehalte tussen 4 en 12°.
Soms mengt men er nog een derde likeur onder: Licor 43 of een bananenlikeur (Spaanse likeur Licor de banana “Riska” – of eigen voorkeur).
Wanneer men 3 alcoholische dranken neemt, is de hoeveelheid per drank: 35 à 50 ml.
Sommige vruchten mogen niet héél lang trekken (zeg maar de zachte fruitsoorten, zoals aardbei en kiwi), want hierdoor worden ze zeer zacht, te zacht zeg maar (papperig) en dat is niet lekker. Wanneer je veel zacht fruit gebruikt, zorg dan dat alle ingrediënten al koud zijn en dus niet te lang (een uurtje) in de koelkast hoeven te staan.
Wanneer men extra alcohol toevoegt, vind ik persoonlijk dat de wijn en het fruit langer mag trekken, zeg maar een zestal uur tot een nacht, maar dat is een kwestie van smaak.
Gebruik je fantasie om je eigen sangria te maken! De ingrediënten zijn wijn, fruit, zoetstof, kruiden, sappen, water/limonade, likeuren en sterke dranken. De eenheden van de ingrediënten en de ingrediënten zelf zijn slechts een indicatie: er zijn veel, heel veel variaties mogelijk, dus experimenteren maar tot je jou unieke sangria hebt gevonden!
En jou sangria, hoe is die samengesteld?
Variaties
✦ Sangria Blanca
volgens bovenstaand recept, maar vervang de rode wijn door fruitige droge witte wijn (vino blanco seco, zoals sauvignon blanc of pinot grigio) en als fruit gebruikt men 2 nectarine, 1 granny smith, 1 mango (of gele pruimen). Eventueel nog licor 43 aan toevoegen.
✦ Rosé Sangria
volgens bovenstaand recept, maar vervang de rode wijn door een fruitige droge rosé wijn (vino rosado seco) en gebruik als fruit bosbessen, braambessen, frambozen en aardbeien. Voeg ook eventueel 60ml frambozen- of aardbeienlikeur toe en 0.25l rode cranberrysap.
✦ Sangria de Cava
In Catalonië gebruiken ze Cava in plaats van rode wijn. Sangria klaarmaken volgens bovenstaand recept, maar vervang de rode wijn door mousserende wijn (vino espumoso – cava) en als fruit gebruikt men 1 nectarine, 1 perzik en 3 abrikozen. Zorg er wel voor dat alle ingrediënten koud zijn, want deze sangria wordt na bereiding direct geserveerd.
✦ Sangria, zonder alcohol
een niet-alcoholische versie van sangria en wordt gemaakt met 75 cl druivensap, 25 cl sinaasappelsap, 10 cl citroensap, fruit, rietsuiker en 25 cl koolzuurhoudend water of limonade.
Bron: KOOKRECEPTEN met een verhaal