IJskoude muntthee - I

muntthee (2K)
4 - 6 glazen
  • bosje verse munt
  • groot thee-ei vol zwarte thee (of 2 theezakjes)
  • 4 eetl. suiker

Doe in een ijsblokjesvorm een blaadje verse munt in elk bakje.
Vul op met water en laat in de ijskast bevriezen.
Zet een liter sterke thee.
Gebruik tweemaal zoveel thee als je normaal zou gebruiken.
Schep er 4 flinke eetlepels suiker bij en laat al roerend oplossen.
Doe de rest van het bosje munt erin.
Laat trekken en afkoelen.
Giet door een zeef met behulp van een trechter in een lege limonadefles en laat in de koelkast door en door koud worden.

Serveren
In hoge glazen met de muntijsblokjes.

Tip
Meenemen naar picknicklocatie?
Wikkel de limonadefles in kranten om koud te houden, of giet de ijsthee over in een thermosfles.
Verpak de ijsblokjesvorm strak in aluminiumfolie en knoop er een plastic zakje omheen tegen het lekken.

Dit is een heerlijk verfrissend drankje op een warme zomerdag, extra feestelijk door de ijsblokjes met een blaadje munt erin meegevroren.

Bron: Suikerinfo


IJskoude muntthee - II

voor 10 personen
  • 10 takjes verse munt
  • verse sap van 5 sinaasappels en 10 citroenen
  • 2½ l versgezette (extra) sterke Ceylonthee
    (persoonlijk prefereer ik rooibosthee)
  • 1½ cm verse gemberwortel, fijngesneden
  • 1¼ l koud water

(i.p.v. toevoeging van suiker kan je ook fijngesneden gemberbolletjes met gembervocht gebruiken)

Kneus de munt en doe het in een grote pan.
Doe daarin de vruchtensap en de gezeefde thee.
Voeg gember, eventueel suiker, en water toe
Laat alle smaken minstens nog een uur in de koelkast samentrekken en zeef daarna het mengsel.
Serveer de ijsthee met flink veel ijs en garneer het met muntblaadjes en een schijfje sinaasappel.

Sándor Schiferli

Terug