Limoncello - I

limoncello (2K)

  • 25 cl limoensap (8 onbehandelde limoenen)
  • 200 g suiker
  • 1 bosje munt, gehakt
  • ijsblokjes

Schil 4 limoenen met de dunschiller en snij de schil in fijne reepjes.
Kook ze 5 minuten in 25 cl water, samen met de suiker en de gehakte munt.
Laat afkoelen.
Zeef de bereiding en voeg ze bij het limoensap.
Doe er 1 liter water bij.
Schenk de limoncello in een grote thermosfles.
Voeg ijsblokjes toe om het goed koel te houden.

Bron: Libelle
Gepubliceerd door: Lize Lorent in Kook Jij


Limoncello - II

Limoncello 1

  • 6 onbespoten citroenen
  • 1 l 95% alcohol
  • 1 l water
  • 900 g kristalsuiker (witte)
  • flessen voor 2½ l limoncello

De basisopstelling.
(Wij maakten drie maal meer limoncello dan hierboven is aangegeven.)
Flessen met 95% alcohol, uit Italië.
In Nederland niet te krijgen of schrikbarend duur.
Er zijn alternatieven, zie onderaan.

Limoncello 2

Schil de citroenen dun.
Niet raspen.
Er mag geen wit meekomen – dus zo min mogelijk -, dat maakt de limoncello bitter.

Limoncello 3

Neem een schaal en overgiet de citroenschillen met de alcohol.
De citroenen kunt u persen en het sap bewaren.
Om sla aan te maken, bijvoorbeeld.

Limoncello 4

Laat dit afgedekt of afgesloten staan.
Minstens 24 uur.
900 gram suiker en 1 liter water.

Limoncello 5

Breng 1 liter water met 900 gram suiker aan de kook.

Limoncello 6

Als het kookt, vuur uit. Giet de schaal met acohol en citroenschillen in de pan.
Let op de woesh! – er kan een stoot stoom vrijkomen als de alcohol in het hete water komt.
Bij een ruime pan is dat minder dan bij een kleinere.

Limoncello 7

Zeven.

Limoncello 8

Dit levert 2½ liter hete limoncello op.
De schillen gooit u weg of gebruikt ze voor een ander doel: bijvoorbeeld voor taart of cake.

Limoncello 9

In de fles.

Limoncello 10

De eindopstelling.
De limoncello laten afkoelen en wegzetten. Na een week of twee kunt u het gebruiken.
Heel koel serveren, uit de diepvries.
Op zijn Italiaans: na de maaltijd bij evt. een espresso.
Het eindresultaat is een drank met maximaal 38% alcohol, maar door het bijgieten in het hete water is er wat verdampt.

Opmerkingen
De schillen kunt u ook een week in de alcohol laten trekken. Dan is het best geen schaal te gebruiken maar een afgesloten ruime pot o.i.d.
Het suikerwater kunt u ook laten afkoelen en dan de alcohol met citroenschillen erbij gieten.
Als u geen 95% alcohol kunt krijgen – er gaat toch wel iemand uit uw vrienden- en kennissenkring naar Italië op vakantie? – dan kunt u uitwijken naar wodka of jenever. Doe er dan geen water bij en naar verhouding suiker, bijv. 400 gram.

Bron: MergenMetz

Terug