Glühwein

gluhwein (2K)
Warme wijn met cognac
  • 4 glazen/mokken
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 6 dl rode wijn naar keuze
  • 6 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 75 g bruine suiker
  • 5 cl cognac + extra
  • eventueel: suikerklontjes

Boen de sinaasappel en citroen schoon, schil ze dun en schraap het bittere wit uit de schil.
Schenk de wijn in een roestvrij stalen of geëmailleerde pan en verwarm de wijn tot tegen de kook aan.
Steek de kruidnagels in de citrusschillen.
Leg ze met de kaneelstokjes en de steranijs in de wijn, voeg de bruine suiker toe en laat de wijn 15 minuten trekken.
Spoel een thermosfles om met heet water en schenk de warme wijn erin.
Neem de cognac apart mee.

Serveren
Leg op elk beker een lepel met daarop 2 suikerklontjes en schenk de lepel vol met cognac, zodat het in de suiker trekt.
Steek, met een lange lucifer, het suikerklontje aan en laat het ontbranden, zodat de suiker begint te smelten.
Roer, zodra het branden stopt, de inhoud van de lepel door de warme wijn.

Tip
Koek en zopie is de naam van de stalletjes die als er geschaatst kan worden op natuurijs van oudsher in Nederland op de schaatsbaan staan en waar lekkernijen (koek) en verwarmende drankjes (zopie) worden verkocht.
Denk aan gevulde koeken, plakken kruidkoek met roomboter, warme chocolademelk, warme wijn, borreltjes en natuurlijk ook erwtensoep.

Terug