Glogg

glogg (2K)
Deense kerstwijn, 16 glazen
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 l rode wijn
  • 1 l zoete witte dessertwijn (Muscat)
  • ¼ l rode port
  • 125 g cranberry’s, gedroogd
  • 3 kardamompeulen, geplet
  • 1 kaneelstokje, gebroken
  • 5 kruidnagelen
  • 1 stukje gemberwortel, vers, in plakjes
  • 150 g fijne suiker
  • 100 g amandelen (met vliesje)

Was de sinaasappel en citroen goed onder lauw water.
Schil ze dun en schraap het wit uit de schil (dat smaakt bitter).
Meng in een (roestvrij stalen of geëmailleerde) pan rode wijn, dessertwijn en port en voeg sinaasappelschil, citroenschil, cranberry’s en specerijen toe.
Dek de pan af en zet hem op een warmhoudplaatje.
Laat de wijn op de kleinste pit 45 minuten trekken.
Voeg vlak voor het serveren de suiker en amandelen toe en roer, tot de suiker is opgelost.
Serveer de wijn in wijnglazen en let erop, dat de cranberry’s en amandelen eerlijk worden verdeeld.

Serveren
Serveer de Glogg op zijn Deens met warme poffertjes met een schepje aardbeienjam en bestrooid met poedersuiker.

Tip
Net als gluhwein wordt deze warme wijn in de wintermaanden geserveerd.
Maar door de rijke vulling en de vele kruiden is deze Deense variant speciaal bedoeld voor de Kerstdagen.
Traditioneel worden er rozijnen gebruikt, maar de eigentijdse gedroogde cranberry’s maken hem nog lekkerder!

Bron: NN

Terug