Feuerzangenbowl

Feuerzangenbowl

  • 2 flessen rode (tafel)wijn
  • de schil van 1 sinaasappel
  • 4 - 8 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • het sap van 1 citroen
  • 1 'Zuckerhut' van 250 g
    (dit is een kegelvormig geperste grote suikerklont)
  • ½ fles rum (35 - 50%)

Prik de kruidnagels in de sinaasappelschil en verwarm deze samen met de rode wijn, de kaneel en het citroensap langzaam, maar laat het niet koken.
Verwarm de rum voor.
Leg de Feuerzange dwars over een pan en leg de suikerkegel erop.
Giet dan lepel voor lepel de rum over de suiker en flambeer het geheel.
Laat het vloeibare, brandende rum-suikermengsel in de pan druipen.

Tip
Neem geen te sterke rum (bijvoorbeeld Stroh Rum met een alcoholpercentage van 80%), omdat de suiker dan meer 'dichtschroeit' en karameliseert in plaats van te druipen.

Alternatief voor kleingebruikers
Maak de Gl├╝hwein klaar, giet hem in een (vuurvast) glas of mok, leg er een grote vork over, leg daar een paar klontjes suiker op, lepel er warme rum over en flambeer die.

Opmerking
Feuerzangenbowl is niet alleen een nieuwjaarsdrankje maar je mag het de hele winter drinken, zolang het maar goed koud is, want je krijgt het er lekker warm van.

Bron: Astrid Veltman

Terug