Crambambuli

Crambambuli

Hongaarse oudejaarsavonddrank

  • gedroogde pruimen, rozijnen, abrikozen, oranjesnippers en Franse vruchtjes (samen 500 g)
  • 1 pakje ontpitte dadels
  • 100 g gepelde walnoten
  • 1 kg suikerklontjes
  • ½ l Jamaica rum
  • 2 flessen witte landwijn
  • kruiden
  • 1 l thee
  • 2 dl citroensap of
    ananas-citroensap of sinaasappelsap

Laat de gewassen zuidvruchten 24 uur weken, ontpit ze en verdeel ze zo nodig in stukjes.
Leg die in een grote vuurvaste schaal en voeg de oranjesnippers, de in stukjes gesneden dadels en de grofgehakte walnoten toe.
Leg een ijzeren rooster over de schaal, schud de suikerklontjes hierop en begiet deze met de rum.
Steek de rum klokslag 12 uur aan, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen.
Voeg dan de warm gekruide wijn, de hete thee en het vruchtensap aan de massa toe.
Roer de drank goed om en dien hem op in grote wijn- of limonadeglazen met een klein deel van de vruchten.

Bron: Astrid Veltman

Terug