|
|
Een groot longdrinkglas opvullen met ijsblokjes.
Schenk vervolgens het glas halfvol met rode tafelwijn.
Vul verder op met cola en voorzichtig omroeren.
Serveer Calimocho ijskoud en garneer met een schijfje citroen.
Tips
✦ Gebruik geen kwaliteitswijn: de Spanjaard gebruikt het liefst een eenvoudige goedkope Tempranillo tafelwijn. Wijnen in grote kartonnen dozen van 3 of 5 liter met een tapkraantje (kortweg Bag-in-Box of nog korter BIB) zijn aan te bevelen, daar een glazen fles snel leeg is, zeker als je in gezelschap bent van een paar goed vrienden en/of familie en zeker als het vrij warm is.
✦ In Spanje wordt de voorkeur gegeven aan Coca Cola, maar in principe kan hij gemaakt worden met eender welke cola.
✦ Gebruik een groot longdrinkglas met een inhoud tussen 300 à 500 ml: ja je leest goed “een halve liter“, je zult merken dat je glas te snel leeg is met minder inhoud!!
✦ Veel ijsblokjes gebruiken, want daar de frisdrank wel gekoeld is, de wijn is dit niet: vul je glas daarom tot aan de rand met ijsblokjes.
✦ Wil je hem iets zoeter? Doe er dan wat ultra fijne suiker bij.
✦ Men kan ook een liter-karaf (zie bovenstaande afbeelding) vullen met ijsblokjes, vervolgens een halve liter rode wijn erover gieten en daarna verder aanvullen met een halve liter frisdrank. Eventueel een paar citroenschijfjes erin, even mengen en voila: je hebt een grote hoeveelheid ter beschikking.
Variaties
in Griekenland voegen ze er een beetje ouzo aan toe en noemt men het Pallas;
in Roemenië wordt het Motorină genoemd (diesel);
in Bosnië en Herzegovina, Servië, de Republiek Macedonië, Kroatië, Slovenië en de andere voormalige Joegoslavische republieken is het bekend als Bambus (bamboe ) of Musolini;
in Tsjechië heet het Houba (paddenstoel);
in Hongarije spreken ze dan weer van Vadász (jager) of VBK, de afkorting van vörösboros kóla (rode wijn-cola);
in Mozambique en Zuid-Afrika is het bekend als Catemba;
in Chili spreekt men van Jote;
in Duitsland wordt het Kalte Muschi of Korea genoemd enz …
Bron: KOOKRECEPTEN met een verhaal