Tarte tatin van rode ui en biet

Tarte tatin van rode ui en biet

  • 3 medium rode bieten
  • 7 kleine rode ajuinen
  • 1 glas rode wijn
  • 1 eetl. honing
  • 1 klontje boter
  • olijfolie
  • verse tijm
  • peper & zout
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 150 g zachte verse geitenkaas
  • enkele handenvol rucola

Zet de oven aan op 180 °C.
Was de rode bieten grondig.
Leg ze op een vel aluminiumfolie en besprenkel met wat olijfolie.
Vouw de folie goed dicht.
Pof de rode bieten in ca. 45 minuten gaar in de hete oven.
Laat afkoelen in de folie.
Haal de schil van de bieten (pas op voor rode vlekken) en snijd ze in dunne plakjes.
Zet een sauspannetje op een middelhoog vuur.
Laat een groot glas rode wijn al roerend inkoken met een eetlepel honing.
Na ca. 10 minuten zie je dat het geheel iets minder lopend wordt.
Draai het vuur af.
Schil de rode uien.
Snijd hierbij aan de onderkant niet te veel weg: dit houdt straks de ui bij elkaar.
Snijd de uien in de lengte in 8 stukken.
Verwarm een klont boter en 2 eetlepels olijfolie in een ovenbestendige (tarte tatin)pan op middelhoog vuur.
Je kan ook een gewone pan gebruiken en de uien straks overhevelen naar een bakvorm (ingevet of met bakpapier bekleed).
Bak de rode uien tot ze lichtjes karamelliseren.
Blus met de rode wijnsaus.
Rits de tijmblaadjes van de takjes en kruid de uien met een eetlepel van deze geurige tijm en flink wat peper en zout.
Laat verder stoven tot de uien zacht zijn.
Verdeel de uien goed over de bodem van de (tarte tatin)pan of bakvorm en dek dakpansgewijs af met de plakjes rode biet.
Dek het geheel af met het vel bladerdeeg.
Het vel moet net iets groter zijn dan de vorm (rol indien nodig nog wat uit).
Stop de randen naar binnen, langs de vulling.
Bak de taart in het midden van een hete oven op 180 °C.
Na ca. 30 minuten is het bladerdeeg goudbruin en gaar.
Haal de groentetaart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
Nu volgt de omkeer-truc: leg een groot bord of serveerschaal op de bakvorm.
Houd alles goed vast met een handdoek en keer in één keer vlot om.
Haal de bakvorm weg en bewonder het resultaat!
Werk af met brokjes verse geitenkaas en een berg frisse rucola.

Bron: Honey and Spice
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug