Belgisch slaatje met mosterdvinaigrette

    • voor de appelsiroop:
  • 1 l water
  • 1 eetl. acaciahoning
  • 1 eetl. griessuiker (fijne kristalsuiker)
  • 2 citroenen
  •  
    • voor de saus:
  • 1 eetl. mayonaise
  • 3 eetl. water
  • 1 eetl. pitjesmosterd
  • 1 eetl. dragonazijn
  • 1 eetl. azijn
  •  
    • voor het slaatje:
  • 4 grote Jonagold appelen
  • ½ krop groene krulsla
  • 1 grote aardappel
  • 100 g fijne boontjes
  • 8 radijzen
  • 8 mooie sneetjes Gandaham
  • 1 eetl. gehakte peterselie
  • 2 eetl. notenolie
  • peper
  • zout

Breng het water met de honing en de griessuiker aan de kook.
Was de citroenen zorgvuldig met lauw water, schil 1 citroen en pers ze allebei uit.
Voeg ¾ van het sap en de citroenschil bij het siroopwater en gebruik ¼ straks voor de appelbolletjes.
Maak met een meloen- of parisiennelepeltje mooie bolletjes van 1 á 1½ cm diameter uit de appelen en dompel ze onmiddellijk in de rest van het citroensap (om verkleuring te vermijden).
Dompel de bolletjes vervolgens in het kokende siroopwater.
Laat ze maximaal 2 minuten in kokend water opborrelen, haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
Reinig intussen de krulsla.
Schil de aardappel, snijd hem in kleine blokjes of brunoise en kook die in een weinig gezouten water beetgaar.
Verfris en laat uitlekken.
Reinig de boontjes en kook ze ook beetgaar.
Versnijd de radijzen in fijne schijfjes.
Meng de sla met de boontjes, de aardappelblokjes en de schijfjes radijs.
Snijd de plakjes Gandaham in een driehoek en maak er horentjes van.
Vul ze op met de appelparels en schik 2 horentjes per bord.
Meng de notenolie onder de gemengde sla en breng op smaak met peper en zout.
Meng de mayonaise met het water, de mosterd en de azijnen en klop goed los.
Giet deze vinaigrette rond het slaatje en werk af met versnipperde peterselie.

Bron: NN



Terug