Witloof op Vlaamse wijze

  • 800 g witloof
  • 2 eetl. boter
  • 1 citroen
  • 1 kop bouillon
  • peper
  • zout

Was de struikjes witloof, laat ze uitlekken, snijd met een scherp mesje het bittere gedeelte weg en leg de struikjes in een natgemaakte Römertopf.
Vermeng de bouillon met het citroensap, peper en zout en giet dit over de witloof.
Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 220 °C en stoof de witloof in ± 30 minuten gaar en zacht.
Geef deze schotel met aardappelpuree en rolletjes gekookte ham.

Variaties:
Vermeng 1 kop (zure) room met 1 kop geraspte kaas en giet dit mengsel over het witloof.
Of: Maak de saus pikant af met kerrie.
Of: Bestrooi het witloof ruim met gehakte rauwe ham.
Of: Geef het gare witloof een bruin korstje.

Witloof met ham:
Wikkel ieder struikje witloof voor het gaar stoven in een schijfje gekookte ham.
Bind de saus met geraspte kaas.

Bron: NN

Terug