Mexicaanse burger

Mexicaanse burger

  • 100 g ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 chilipeper, ontpit en gehakt
  • ½ rode paprika, in kleine stukken
  • 4 dl tomaten in stukjes (blik of brik)
  • 1 theel. komijnzaad
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. oregano
  • 1 theel. ongezoet cacaopoeder
  • 100 g sojabrokken
  • 230 g gare bruine bonen
    indien uit blik, uitgelekt gewicht
    bijv. adukibonen of kidneybonen)
  • 80 g bloem (of glutenvrij: boekweitmeel)
  • 2 eetl. gehakte peterselie
  • olijfolie
  • zout

Verwarm een scheutje olie en stoof de uit gedurende 5 minuten.
Voeg de knoflook, het chilipepepertje en de paprikastukjes toe en stoof ze 5 minuten mee.
Voeg de tomaten toe en kruid met het komijnzaad, het paprikapoeder, de oregano, de cacao en het zout.
Roer de sojabrokken door de tomatensaus en laat ze 10 minuutjes zacht stoven met het deksel op de pan zodat ze vocht kunnen absorberen.
Prak de bonen met een vork.
Vermeng ze met de gare sojabrokken, de bloem (of het boekweitmeel) en de peterselie.
Verdeel het mengsel in 6 porties en maak er platte burgers van.
Je kunt de burgers een perfecte vorm geven door telkens een metalen ring te vullen met een deel van het mengsel, en het mengsel aan te stampen, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas.
Maar je kunt ze ook met de hand vormgeven.
Bak de burgers in wat olijfolie op een zacht vuurtje goudbruin, 2 minuutjes aan elke kant.

Bron: EVA Veggiedag

Terug