Gezonde macaroni

Gezonde macaroni

  • olijfolie
  • 500 g macaroni
  • 1 bloemkool (in roosjes)
  • 2 middelgrote preien (in fijne ringetjes)
  • 4 eetl. bloem
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 laurierbladeren
  • 80 cl ongezoete (soja)melk
  • 2 eetl. tahin (of witte amandelpasta)
  • 3 eetl. witte miso
    (optioneel, je kan ook wat extra groentebouillon gebruiken)
  • 1 eetl. groentebouillonpasta (of poeder)
  • 1 theel. nootmuskaat
  • 1 theel. gemalen zwarte peper
  • 2 eetl. gedroogde basilicum
  • 50 cl kookvocht (van de groenten)
  • 400 g gerookte tempé
    (in blokjes, eventueel vooraf gefrituurd)
  • zeezout

Breng 2 liter water aan de kook.
Voeg een eetlepel olijfolie en een halve eetlepel zeezout toe.
Kook de macaroni in 10 minuten al dente en spoel af onder stromend water.
Blancheer de bloemkool en de prei gedurende 3 à 4 minuten in licht gezouten, kokend water.
Hou wat groen van de prei opzij om te garneren en schep de rest van de groenten in een kommetje.
Giet het kookvocht niet weg!
Maak de bechamelsaus op basis van een roux.
De roux maak je als volgt: verhit de olijfolie in een steelpannetje op een middelhoog vuur, voeg het meel toe en maak het goed los met een klopper, zodat er geen klonters in blijven.
Het meel moet nu 2 minuten bakken in de olie om de meelsmaak te laten verdwijnen.
Klop alles los en voeg geleidelijk aan de geperste knoflook, laurierblaadjes, sojamelk, tahin, witte miso, nootmuskaat, peper, basilicum en het kookvocht toe.
Blijf de hele tijd kloppen om klonters te voorkomen.
reng aan de kook terwijl je blijft kloppen.
Voeg de tempeh erbij en laat nog 1 à 2 minuten pruttelen.
Schep de macaroni in pastaborden en leg er de prei en bloemkool bovenop.
Giet de bechamelsaus met de tempeh over de groenten en de macaroni.
Werk af met een beetje geblancheerd groen van de prei.

Bron: EVA Veggiedag

Terug