Zuurdesembrood met zijden tofu choco

Zuurdesembrood met zijden choco

  • 100 g volkoren kamutmeel
  • 300 g licht speltmeel
  • 20 g sesamzaad
  • 20 g zonnebloempitten
  • ⅔ eetl.
  • gedroogde (spelt)desem uit een pakje
  • 1 theel. zout
  • 35 c- 40 cl lauw water
  • maïsmeel of tarwezemelen
    • voor de zijden choco
  • 150 g donkere chocolade
  • 100 g zijden tofu
  • 50 g kokosvet
  • 2 eetl. ahornsiroop
  • snuf zout

Neem een grote kom en meng daarin het meel, de zaadjes, de desem en het zout door elkaar.
Voeg beetje bij beetje het water toe en meng tot je een plakkerig deeg hebt.
Misschien lijkt dit veel water, maar het is belangrijk dat je deeg erg vochtig is!
Het moet veel meer plakken dan wanneer je een ‘gewoon’ brood zou bakken.
Dek de kom af met plasticfolie of een deksel en laat het deeg op een warme plek minstens 12 uur rijzen.
Bestrooi je aanrecht met bloem en schraap het deeg uit de kom.
Duw het deeg plat en vouw het vervolgens naar binnen.
Bestrooi een schone keukenhanddoek gul met maïsmeel of tarwezemelen.
Leg het deeg erop met de naad naar onderen.
Bestrooi met meer maïsmeel of zemelen en vouw de handdoek dicht.
Laat nog 2 uur rijzen.
Zet een grote creusetpan met deksel (een pyrexpan of een aardewerken pan kan ook) in de oven.
Verwarm de oven met de pan voor tot 260 °C.
Haal de gloeiend hete pan uit de oven, kieper het deeg erin met de naad naar boven, zet het deksel op de pan en schuif de pan weer in de oven.
Bak het brood 30 minuten op 260 °C.
Haal dan het deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten, tot de korst mooi bruin kleurt.
Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
Smelt de chocolade met met het kokosvet au bain-marie.
Doe in een maatbeker en mix met de zijden tofu, de ahornsiroop en het zout.
Schep in een bokaal en laat afkoelen in de koelkast.

Bron: Samen eco actief, Velt

Terug