Zondagsbrood of suikerbrood met kaneel

zondagsbrood (3K)

    • voor zondagsbroden van 750 gram
  • 685 g bloem
  • 50 g gist
  • 2 eieren
  • 23 cl melk
  • 85 g kristalsuiker
  • 200 g boter
  • 10 g zout
  • 125 g P4 parelsuiker
  • 6 theel. kaneelpoeder
    • voor de streuzel
  • 100 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 150 g grove rietsuiker
  • 5 g kaneel
  • 100 g grof gehakte amandels
  • 80 g bloem

Maak eerst de streuzel en leg het in de koelkast.
(Recept zie hieronder)
Los dan de gist op in de lauwe melk.
Voeg de eieren, de bloem, de kristalsuiker en de kaneelpoeder bij en begin het deeg te kneden.
Voeg het zout er na enkele minuten bij als het deeg zich begint te vormen.
Kneed het deeg verder tot het niet meer aan de wand van de kom kleeft en voeg dan de boter bij.
Kneed het deeg verder tot het mooi glad is.
Voeg er dan de parelsuiker bij en meng hem zo kort mogelijk in het deeg.
Verdeel het deeg in twee stukken van 750 gram en bol deze op.
Laat ze ongeveer 30 minuten rijzen.
Steek ze dan lang en leg ze in een grote bakvorm die je op voorhand hebt ingestreken met een dikke laag boter.
Laat terug rijzen tot het deeg mooi opgespannen is en strijk dan het brood in met gesmolten boter.
Strooi er dan een dikke laag streuzel over en bak de broden ongeveer 30 minuten op 190° C.
Opgelet:
Hou je brood in de gaten tijdens het bakken.
Als je ziet dat de streuzel te vlug bruin wordt, leg je een blad bakpapier op de broden.

Recept voor de streuzel
Laat de boter op kamertemperatuur komen in een kom.
Meng er alle ingrediënten onder uitgenomen de bloem.
Voeg dan de bloem toe en wrijf deze tussen je handpalmen in het mengsel tot je een kruimelige structuur bekomt (zeker niet kneden!!).

Foto: Geert Roels & Ingrid Decraeye; Universiteitsbibliotheek Gent
Bron: Bloch Gent

Terug