Zeeuwse bolussen

  • 1000 g patentbloem
  • 60 g gist
  • 18 g zout
  • 110 g kleinbroodverbeteraar
  • 20 g basterdsuiker
  • ± 520 g water

Baktemperatuur: 260 °C baktijd:5 - 6 min. aantal stuks: 30
Deegtemperatuur: 24 °C mengtijd: 2 minuten kneedtijd: 6 min.

Kneed van de grondstoffen een soepel, droog en niet te stevig deeg.
Bol het deeg glad op en leg het tussen een deegkleedje.
Geef het deeg een voorrijs van ca. 20 minuten.
Verdelen en opbollen met de machine.
Laat de bolletjes even 5 minuten loskomen in het suikermengsel (donkerbruine basterd).
Rol de bolletjes in de suiker tot korte kroketmodellen.
Gebruik hiervoor steeds één stukje van de werkbank, dit werkt veel beter.
Rol ze daarna in etappes (in het suikermengsel) tot 50 cm lengte.
Vorm de broodjes tot het gewenste model.
(Let op de sluiting, deze moet op de bakplaat)
Plaats de broodjes op een schone, met siliconenpapier beklede bakplaat (3 x 5).
Narijs ca. 50 minuten in een niet te vochtige rijskast.
Bak ze niet te donker af.
Laat ze goed afkoelen.

Bron: DD

Terug