Wortelmuffins - I

Wortelmuffins

  • 300 g wortel
  • 1 appel
  • 75 g blanke rozijnen
  • 60 g havermout
  • 125 g boekweitmeel
  • 2 theel. kaneel
  • 50 g roomboter
  • 4 eetl. appelmoes
  • 2 theel. honing
  • 25 cl melk
  • papieren muffinvormpjes

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Boen en rasp de wortel.
Verwijder het klokhuis en schil de appel.
Snijd ca. 100 - 125 gram vruchtvlees van de appel in hele fijne blokjes (of rasp deze, net als de wortel).
Doe de wortel, appel en havermout, het meel, de rozijnen en kaneel in een grote kom en meng.
Voeg eventueel meer kaneel naar smaak toe.
Smelt de boter, doe deze in de kom erbij en meng.
Doe ook de appelmoes, honing en melk in de kom en meng alles goed door.
Leg papieren muffinvormpjes op een bakvorm voor 12 muffins.
Verdeel het deeg over de vormpjes.
Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven (leg wat aluminiumfolie erop als ze te bruin worden).
Haal de muffins na de baktijd uit de oven en laat ze eerst een kwartiertje in de vorm afkoelen.
Haal de muffins in hun papieren vormpje uit de bakvorm en laat verder afkoelen (op een rekje).
Versier ze eventueel nog en dan uitdelen maar!

Bron: Verse Oogst


Wortelmuffins met dadels en walnoten - II

Wortelmuffins

voor 12 muffins

  • 115 g kokosolie
  • 250 g volkoren tarwebloem
  • 3 theel. bakpoeder
  • 1 theel. gemalen kaneel
  • 1 theel. gemalen kardemom
  • 2 eetl. stevia
  • snufje zout
  • 80 g walnoten in stukjes gehakt
  • 40 g dadels in stukjes gehakt
  • 3 rijpe bananen
 
  • 3 middelgrote winterpenen,
    geschild, geraspt, met citroensap besprenkeld
  • 2 eieren
  • 75 g Griekse yoghurt
  •  
    • voor de topping (optioneel)
  • 185 g roomkaas
  • 2 eetl. ahornsiroop
  • gepelde halve walnoten (garnering)

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de kokosolie in een vuurvast schaaltje en laat smelten in de opwarmende oven.
Meng de volkorenbloem, het bakpoeder, kaneel, kardemom, stevia en wat zout door elkaar in een kom.
Roer de stukjes walnoot en dadel erdoor.
Pel de bananen, snijd ze in kleine stukjes en meng ze door de geraspte wortelen.
Meng de gesmolten kokosolie met een (hand)mixer door het wortel-banaanmengsel en voeg vervolgens al mixend de yoghurt en eieren toe.
Spatel daarna het bloemmengsel erdoor.
Verdeel het beslag over de ingevette (of met papiertjes beklede) holtes van het muffinbakblik en bak de muffins in ca. 30 - 40 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Tip
Extra lekker met een topping van roomkaas vermengd met ahornsiroop en gegarneerd met walnoten.

Bron: Ekoplaza

Terug