voorbereiding
|
|
bereiding van de gehele cake
|
|
Combineer de suiker, wortels, rozijnen, kruiden, water en olie en breng het geheel aan de kook.
Laat even (5 minuten) doorkoken.
Giet het geheel in een grote kom en laat afkoelen.
Dit kan de avond tevoren gedaan worden, of s'morgens vroeg.
Giet het weekwater niet af.
Het water, met de kruiden, wortel en rozijnen, gaat allemaal door de cake.
Roer bloem, soda en zout in een grote kom en voeg de afgekoelde wortel mix erbij (met evt. de stukjeswalnoten).
Doe het geheel in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm (30 x 20 x 5 cm).
Bak de koek (cake) 1 uur in een 165 °C oven, langer voor grotere vorm of ovale cakevorm.
Prik met een stokje of breinaald om te zien of de cake gaar is.
Laat de cake afkoelen in de bakvorm op een rooster.
Bestrooi de cake met poedersuiker.
Snij de cake in plakken of stukjes.
Met dank aan Denise Sutter.
Vertaling en bewerking: Dutchess - Sonora - CA - USA
|
|
Verwarm de oven op 100 °C.
Schil en rasp de bospeen.
Meng de geraspte bospeen met het volkoren- en amandelmeel, eieren, kwark, kaneelpoeder, een snuf zout en het bakpoeder.
Roer het mengsel goed door elkaar.
Smeer de ijzers van het wafelapparaat in met wat olie en verwarm het.
Bak van het beslag 8 wafels en houd de wafels warm in de oven.
Smeer de ijzers voor elke nieuwe bakbeurt opnieuw in met olie.
Bron: NN
|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C
Meng eerst alle droge ingrediënten (dus ook de specerijen) in een mengkom en roer er ook de geraspte wortelen geleidelijk aan door.
Voeg er dan geleidelijk aan de eieren en de olie bij en mix goed door tot je een luchtig beslag krijgt.
Bekleed je bakvorm met bakpapier en stort het beslag erin.
Bak ongeveer 45 minuten en prik dan even in het deeg om zeker te zijn dat alles goed doorbakken is.
|
|
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Meng de droge ingrediënten in een kom: bloem, bakpoeder, baksoda, zout, specerijen, plus vanille en sinaasappelrasp.
Maak de vlaseieren door het lijnzaadmeel (lijnzaad = vlas) goed te mengen met het water.
Laat 10 minuten staan.
Combineer intussen de olijfolie met de appelmoes en kokosbloesemsuiker en klop met de hand of machine enkele minuten door.
Meng de vlaseieren erdoorheen en daarna de droge ingrediënten.
Meng zo kort mogelijk.
Voeg de geraspte peen, azijn en de gehakte chocoladereep toe en meng alles goed door elkaar.
Vermeng er eventueel nog extra ingrediënten door.
Giet in een beklede cakevorm (of cupcake-liners) en bak de cake in ca. 55 minuten gaar (ca. 20 à 35 minuten voor cupcakes).
Tips
Vlaseieren zijn plantaardige vervangers van eieren. Ze hebben dezelfde functie als eieren, wanneer het toegevoegd wordt aan een bak-recept. Hoe maak je een vlasei? Meng 2 eetlepels (20 gram) lijnzaadmeel met 6 eetlepels, (9 cl) heet water. Meng dit met elkaar, laat even staan en mix vervolgens in de blender.
voor 8 à 12 dikke plakken
|
|
Oven voorverwarmen op 220 °C.
Meng alle droge ingrediënten.
Meng alle natte ingrediënten: kluts 4 bio-eieren samen met 10 cl olie naar keuze (High Oleïc zonnebloem- of milde olijfolie).
Meng met 500 g geraspte wortelen.
Snij 8 à 10 dadels in kleine stukjes en meng deze onder de droge ingrediënten.
Meng nu de natte en droge ingrediënten.
Stort het cakebeslag in een met bakpapier bekleed bakblik.
Druk halve walnoten boven in het beslag.
Zet de oven nu op 200 °C en bak hierin de cake.
Baktijd 40 minuten.
Indien de cake nog te vochtig is, bak dan nog 5 minuten langer op 180 °C zonder bakblik.
Laat de cake goed afkoelen en bewaar koel.
Bron: Anita Jans
Gepubliceerd door: Velt - Samen eco actief