Brabantse worstenbroodjes

Voor de broodjes:
  • 250 g bloem
  • 15 cl volle melk>
  • 1 mespunt zout
  • 15 g verse gist
  • 10 g suiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
Voor de vulling:
  • 400 g mager varkensgehakt van onbesproken afkomst
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 5 cl melk
  • 4 theel. Verstegen EKO-gehaktkruiden,
    de verhouding kruiden/specerijen is juist voor worstenbroodjes precies goed

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng alle ingrediënten voor de broodjes in de keukenmachine tot een soepel deeg en laat het op eenwarme plaats onder een vochtige do± 1 uur rijzen.
Maak het gehakt aan met de overige ingrediënten.
Kneed het deeg door, rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ½ cm dik en snijd daar lapjes uit van ± 10 x 8 cm.
Verdeel het gehakt in evenveel porties als er brooddeeglapjes zijn, maak er rolletjes van en leg op elklapje deeg een rolletje gehakt.
Rol het deeg om het gehakt en leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier bekledebakplaat.
Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en laat ze op een warme plaats nog 15 minuten narijzen.
Bestrijk de broodjes nog eens met losgeklopt ei en bak ze in ± 30 minuten lichtbruin en gaar.
Laat ze wat afkoelen en serveer ze als ze nog warm zijn.

Tip van Tonny:

Als het deeg in de broodbakmachine wordt gekneed, gebruik dan het recept voor 'klein brood' en ook de mixhiervoor.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug