|
|
Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist en de suiker op in 20 cl lauw water, giet dit in het kuiltje en meng met een beetje van debloem.
Dek de kom af en laat 45 minuten rusten op een warme plek.
Kneed de rest van bloem met het gistmengsel en de olie tot een soepl deeg.
Dek af en laat het ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed het deeg snel door en maak er een lang brood van.
Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat, en laat nog ongeveer 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C en zet een schaaltje heet water op de bodem van de oven.
Bak het brood 40 à 45 minuten, tot het mooi goudbruin is.
Opmerking
Dit brood kunt u ook maken in de broodbakmachine.
De verse gist vervangt u door 1½ theelepel instantgist.
Werk volgens de gebruiksaanwijzing van uw machine.
Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij -->
|
|
Maak van deze ingrediënten een deeg en kneed goed.
Mik op 15 minuten met de hand, of met de deeghaken van je mixer.
Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine.
Laat dit rusten tot wanneer het verdubbeld is in volume.
Kneed nog een keer enkele minuten en maak er dan een mooi bolletje van.
Leg dat in een bakvorm en laat opnieuw ongeveer 40 minuten rusten.
Het volume zal weer verdubbeld zijn.
Steek het brood dan in de oven op 180 °C en na ongeveer 35 / 40 minuten heb je een heerlijk vers brood.
|
|
Doe de bovenstaande ingrediënten in het bakblik in de volgorde: boter, melk, zout, bloem, suiker, gist.
Dit om te voorkomen dat het zout en de gist te vroeg met elkaar in aanraking komen, het zout vermindert de werking van de gist.
Plaats het bakblik in de automaat en kies het witbroodprogramma.
Laat het brood na afloop van het programma niet in de automaat, maar laat het ongeveer 30 minuten uitwasemen op een rooster.