voor 16 dikke plakken
|
|
Vet een broodbakblik van 30 cm in en bekleed hem met een ruim stuk bakpapier van 30 cm lengte.
Warm de oven voor op 170 °C (heteluchtoven: 155 °C).
Meng in een kom het volkorenmeel met koekkruiden, (gezeefd) bakpoeder, zout en basterdsuiker.
Klop het ei los met 10 cl yoghurt of karnemelk en roer dit door het droge mengsel.
Voeg dan in delen zoveel yoghurt of karnemelk toe, dat een vrij stevig deeg ontstaat, iets dikker dan cakedeeg.
Schep de vruchtjes en noten door het deeg.
Schep het deeg in de vorm en bak de koek middenin de oven in 60 minuten goudbruin en gaar.
Neem het brood uit de vorm en laat het 5 minuten rusten.
Of neem hem warm, in de vorm en in een doek geknoopt, mee naar buiten!
Serveren
Snijd de koek in dikke sneetjes en serveer ze met een lik roomboter.
Opmerking
Koek en zopie is de naam van de stalletjes die als er geschaatst kan worden op natuurijs van oudsher in Nederland op de schaatsbaan staan en waar lekkernijen (koek) en verwarmende drankjes (zopie) worden verkocht. Denk aan gevulde koeken, plakken kruidkoek met roomboter, warme chocolademelk, warme wijn, borreltjes en natuurlijk ook erwtensoep.
Vruchten-notenkruidkoek is een lekker voedzame en stevige koek, die zonder boter wordt gebakken en gevuld is met noten en vruchten. Na het bakken worden de dikke sneetjes met boter besmeerd gegeten.
Bron: NN