Velikonoční nádivka

Tsjechische cake voor Pasen en daarna

Velikonoční nádivka

  • 20 cl volle melk
  • 4 eieren
  • 350 g oesterzwammen, in blokjes
  • 200 g ouder brood, in blokjes, wij hadden kleine pistolets
  • 40 g roomboter
  • 1 bosje bieslook of Chinese bieslook, fijngesneden optioneel
  • wat blad van Roomse kervel, dikke bladstelen eruit, fijnsnijden, optioneel
  • peper uit de molen & zout
  • 1 theel. bakpoeder of natriumbicarbonaat
  •  
    • 3 handen gemengde bladeren, zoals:
  • brandneteltoppen
  • brave hendrik
  • paardenbloemblad
  • zevenblad
  • look-zonder-look
  • kortom, wat je in de tuin kunt vinden

Neem een ruime kom en week het brood in de melk.
Als het goed is, is er niet te veel melk.
Wat kneden helpt.
Was de (wilde) groenten goed.
Blancheer het kort (hooguit een minuut) in kokend water, laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.
Scheidt de eieren.
Kieper de eigelen bij het melkbrood, doe de eiwitten in een aparte, vetvrij gemaakte kom.
Meng eigelen en het brood.
Doe er de baking soda door en een beetje gesmolten boter.
Meng de kruiden erdoor, dus de bieslook en kervel of een ander kruid als je deze niet hebt.
Meng de oesterzwamblokjes erdoor.
Klop de eiwitten stijf.
Knijp de groenten in het vergiet wat uit, trek de bal weer uit elkaar en hak het fijn.
Doe bij het melkbrood-eigeel-kruidenmengsel.
Meng alles goed door elkaar.
Spatel dan het eiwit erdoorheen.
Draai flink wat peper uit de molen erover en wellicht een snuf zout erdoor doen.
Meng nog eens.
Vet een bakvorm met de boter.
Verdeel het "beslag" in de bakvorm.
Het is een stijf, grof geheel, dus druk het lichtjes aan.
Bak gedurende pakweg 25 minuten op 190 °C – maar dit heeft alles te maken met de bakvorm en de hoogte van de cake.
Dus let op.
Als de bovenkant bruin begint te worden en het is wat gerezen, dan is de Tsjechische paascake klaar.
Snijd in punten en eet smakelijk!

Opmerkingen
Voor groenten kan eigenlijk van alles, zo veel recepten als er zijn, zo veel groenten worden gebruikt.
Spinazie mag ook (brave hendrik is een wilde versie ervan).
Dat geldt ook de kruiden.
Enkele raspen er nootmuskaat door, maar gebruiken dan zeker geen kervel.
De basisrecepten gebruiken allemaal vlees: blokjes ham of gerookt spek of worst.
We hebben zelfs gekookte tong gezien.

Bron: Met dank aan Gabrielle de Nijs Bik
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug