Turks brood

  • 15 g gist
  • 2,7 50 cl warm water
  • 500 g ongebleekte bloem
  • mespuntje zout
  • 1 eetl. olijfolie

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Meng de verse gist met een beetje van het water en laat het mengsel schuimig worden.
Zeef de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Giet er beetje bij beetje de gistvloeistof, de rest van het water en de olie in.
Trek de droge ingrediënten naar binnen, eerst met een houten lepel, later met de handen en maak er eenzacht, stevig deeg van.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 15 minuten glad en elastisch.
Laat het in een afgedekte schone kom op kamertemperatuur liggen tot de omvang is verdubbeld.
Leg het deeg op het werkvlak en kneed het nog even.
Verdeel het in 2 stukken.
Plet elk stuk tot ca. 10 mm dik.
Bestrijk ze met olie en leg ze goed uit elkaar op bakplaten.
Laat ze onder een licht met bloem bestoven doek ca. 20 minuten rijzen.
Bevochtig de bovenkant van elk stuk deeg om bruin worden te voorkomen.
Leg de stukken op een geoliede, voorverwarmde bakplaat en zet ze 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Breng de temperatuur terug tot 230 °C en laat ze 4 - 7 minuten staan tot ze zijn gezwollen en een paarbruine vlekjes vertonen.
Af laten koelen op een theedoek.

Terug