Spelt-griesmeelcake met rum en sinaasappels

Spelt-griesmeelcake met rum en sinaasappels

  • 120 g boter
  • 60 g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 theel. bakpoeder
  • 1 snuifje zout
  • 150 g speltgriesmeel
  • 100 g amandelen, gemalen
  • 3 à 4 sinaasappels
  • 150 g crème fraîche
  • boter, voor de bakvorm
  • meel, voor de bakvorm
  •  
    • voor de siroop
  • 30 cl sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 4 cl rum

Bekleed eerst de bodem van een springvorm 24 cm Ø met bakpapier.
Beboter de randen en bestuif ze met een beetje bloem.
Verwarm de oven voor op 180 °C boven/onderwarmte.
Roer voor het deeg de boter, suiker en vanillesuiker door elkaar.
Spatel de schil van 1 sinaasappel en de eieren erdoor.
Meng het bakpoeder, zout, griesmeel en amandelen en roer dit door het botermengsel.
Giet het beslag in de voorbereide bakvorm.
Bak ze in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin.
Maak ondertussen de siroop.
Kook het sinaasappelsap met de suiker in een steelpan op een matig vuur gedurende ongeveer 10 minuten tot het mengsel licht stroperig wordt.
Roer de rum erdoor en druppel de siroop over de cake terwijl hij nog warm is.
Snijd de schil rondom van de sinaasappels en snijd filets uit het vruchtvlees.
Portioneer de griesmeelcake en schik op borden.
Serveer de cake met crème fraîche en sinaasappelfilets.

Tip
De cake kan ook worden geserveerd met een toef slagroom.

Bron: ichkoche

Terug