Speculaas cheescake

Speculaas cheescake

voor 8 personen

  • 125 g rauwe cashews
  • 2 blikjes kokosroom
  • 85 g pecannoten
  • 65 g (glutenvrije) havervlokken
  • 3 theel. speculaaskruiden
  • 2 eetl. kokosbloesemsuiker
  • 40 g extra vierge kokosolie + 1 eetlepel
  • 2 pakjes vega naturel roomkaas, 280 gram
  • 1 eetl. arrowrootpoeder
  • 1 theel vanille aroma
  • 15 cl ahornsiroop
  • 1 mandarijn
  • 8 (glutenvrije) kruidnoten
  • 2 blokjes 92% vivani

Laat de cashews een nacht in water weken; deze stap is essentieel voor een romige taart.
Zet de 2 blikjes kokosroom in de koelkast.
Verwarm de volgende dag de oven voor op 180 °C en bekleed een ronde taartvorm, 20 Ø met bakpapier.
Begin met de bodem door de pecannoten, havervlokken, 1 theelepel speculaaskruiden, de kokosbloesemsuiker en een snuf zeezout in de keukenmachine of blender te combineren en te mixen tot een meel.
Voeg dan 40 gram kokosolie toe en mix nogmaals tot er een samenhangend deeg is ontstaan; als het te kruimelig of droog is kun je wat extra kokosolie toevoegen.
Doe het mengsel in de beklede taartvorm en druk het stevig aan.
Bak de bodem 20 - 30 minuten tot goudbruin.
Haal de bodem uit de oven, laat afkoelen en zet de oventemperatuur op 160 °C.
Blend de (afgespoelde, uitgelekte) cashewnoten, de harde kokosroom (niet het kokoswater onderin; gebruik dit bijvoorbeeld in een smoothie), arrowrootpoeder, vanille aroma, ahornsiroop, 1 eetlepel kokosolie, de vega roomkaas, snufje zeezout, 2 theelepels speculaaskruiden en de rasp van 1 mandarijn in de blender tot een romige vulling zonder stukjes.
Verdeel over de bodem en bak 70 - 80 minuten.
Check af en toe of de taart niet te bruin wordt aan de bovenkant; dek in dat geval de springvorm af met aluminiumfolie.
De taart is klaar als ‘ie aan de rand wat droger begint te worden en het midden niet meer vloeibaar is (maar nog wel zacht is en meegeeft).
Laat de taart afkoelen en verplaats ‘m dan voor minimaal 6 uur maar ideaal gezien de hele nacht naar de koelkast.
Versier de taart voor het serveren met pepernoten, partjes mandarijn en drizzle er 2 blokjes gesmolten chocolade overheen als finishing touch.
Bewaar maximaal 4 dagen goed afgedekt in de koelkast.

Bron: Ekoplaza

Terug