Rüblitaart

rubli (2K)

voor 8 - 10 punten

  • 200 g wortelen
  • 200 g blanke amandelen
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 4 eetl. bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 citroen
  • snufje zout
    • voor het glazuur
  • 200 g poedersuiker
  • 2 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ronde springvorm (22 cm Ø) in met boter en bepoeder met bloem.
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
Rasp (in dezelfde keukenmachine) de wortelen fijn.
Rasp de schoongeboende schil van de citroen en pers hem uit.
Splits de eieren.
Klop in een kom de dooiers samen met de suiker, rasp en 1 eetlepel van het citroensap (bewaar de rest van het sap voor het glazuur) tot een luchtig zachtgeel mengsel.
Roer de wortels en amandelen erdoor.
Zeef de bloem en bakpoeder erboven en schep erdoor.
Klop in een brandschone kom met de mixer de eiwitten stijf met een snufje zout.
Spatel dit voorzichtig door het wortelmengsel.
Giet het beslag in de springvorm en zet deze iets onder het midden van de oven.
Laat in ± 45 minuten gaar worden.
Laat even afkoelen en verwijder de springvorm.
Zeef de poedersuiker boven een kom.
Roer circa 3 à 4 eetlepels citroensap erdoor tot een dik glazuur.
Schep dit op de taart.
Laat langs de zijkanten afdruipen voor een nonchalant effect, of smeer mooi egaal uit over de zijkanten met behulp van een glad mes.

Tip
Ook lekker: de afgekoelde taart halveren en bestrijken met citroenmarmelade.
Hoe kleiner de bakvorm, hoe hoger de taart.
Probeer eens gemalen hazelnoten in plaats van amandelen.

Opmerking
Rübli is Zwitserduits voor worteltjes. Wortelen en suiker gaan goed samen omdat suiker de van nature zoete smaak van wortelen benadrukt. En de zoete taart combineert weer mooi met de citroenzure glazuurlaag. In deze traditionele Zwitserse taart worden amandelen of hazelnoten gebruikt, fijngemalen vormen ze een soort 'meel'.

Bron: NN

Terug