Rozijnenbrood

  • 600 g patentbloem
  • 60 g verse gist
  • 12 g zout
  • 18 g basterdsuiker
  • 90 g vruchtenbroodpoeder
  • 340 g water(ongeveer)
    • vulling;
  • 450 g rozijnen
  • 10 g citroenrasp

Tips;
Was de zuidvruchten altijd een dag van tevoren even in een vergiet onder de lauw-warme kraan.
Laat ze in dat zelfde vergiet een dag aandrogen, ze zijn dan meteen ook geweld en maken op deze manier jebrood niet droog, aangezien ze dan geen vocht uit het brood meer aantrekken.
Bij de bereiding in een BBM (zelf heb ik hier geen ervaring in) de zuidvruchten, na het mengen van het deeger even apart, met de hand, doormengen, en daarna weer terug brengen in de BBM.
Je kunt de vulling naar wens gerust wijzigen mits je NIET boven je bloem-gewicht (in dit recept 600 gram)uitkomt.
Ook is er een kans dat je dit recept moet wijzigen voor de BBM daar ik niet weet wat dit apparaat aankan, ditrecept is voor twee normale broden.
Neem ook als richtlijn 10 % gist, (mag maximaal 15 % zijn) berekend op je bloem/meel gewicht.
Het zuidvruchten gewicht, is mijn advies 100% (dus het zelfde gewicht als je bloem/meel) water/vocht = +/- 54% berekend op je bloem/meel gewicht, zout 2 % en vruchtenbrood poeder of crème 15- 20 %. eventueel ook2 % basterdsuiker.

Receptuur: Jaap Jobse

Terug