Rabarbertaart met kardemomgelei

Rabarbertaart met kardemomgelei

    • Deeg
  • 100 g bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 2 eetl. suiker
  • 100 g boter
  • 4 kardemompeulen
    • Vulling
  • 750 g rabarberstelen
  • 10 cl witte wijn
  • ca. 200 g suiker
  • 3 kardemompeulen
  • 3 blaadjes gelatine
  •  
  • Voldoende voor een springvorm van 26 cm Ø

Laat de boter tijdig buiten de koelkast zacht genoeg worden.
Pel de kardemompeulen en maal het zaad met een vijzel fijn.
Meng bloem, amandelmeel, suiker en kardemompeulenzaadpoeder.
Snipper de boter erin en snijd het bijv.
met twee messen korrelig door de bloemmassa.
Kneed met de hand tot mooi deeg en leg, in plasticfolie, een uurtje in de koelkast.
Was de rabarber en snijd de stelen in stukken van pakweg 2 cm.
Kook de rabarber zonder suiker en met slechts aanhangend water in hooguit 10 minuten.
Het is leuk als het net geen moes is.
Laat uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
Snipper de gelatineblaadjes met een schaar en laat het in een laagje koud water.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet de springvorm in met boter.
Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de vorm ermee.
Het deeg is brokkelig, dus het is het betere lap- en plakwerk.
De rand hoeft niet helemaal tot bovenaan worden bekleed; halverwege is voldoende.
Snijd desgewenst netjes bij.
Prik wat gaten in het deeg op de bodem en bak in ca. 15 minuten fraai (licht-)bruin.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Terwijl de lege taart in de oven staat, kunt u het volgende doen:
meng in een steelpan het kookvocht van de rabarber en de witte wijn.
Doe de suiker erbij en de kardemompeulen (heel).
Kook het geheel in tot ca. de helft.
Van het vuur halen, de peulen eruit vissen en in nog warme siroop de uitgeknepen gelatineblaadjes oplossen.
Verder af laten koelen tot het dikker wordt.
Spreidt de goed uitgelekte (evt. nog wat druk op de massa uitoefenen om vocht eruit te krijgen) over de taartbodem.
Als de gelei koel maar niet stijf is, deze over de rabarber uitgieten.
Indien mogelijk, als het meer is afgekoeld, in de koelkast zetten.
Dan wordt de gelei sneller uh . . . gelei.

Opmerkingen
Tja, het oorspronkelijke recept spreekt van 3 blaadjes gelatine.
Ik heb velletjes van pakweg 7 x 20 cm.
Heb er daarvan ook drie gebruikt en dat leek helemaal oké.
De kardemom in het deeg was vaag te proeven.
Die in de gelei niet.
Dus als ik u was, zou ik meer peulen mee laten koken en in het deeg ook iets meer gevijzelde zaadjes doen.
Een beetje maar, hoor.
Ook te maken zonder de amandelmeel.
Neem dan de dubbele hoeveelheid bloem en iets meer suiker.

Bron: NRC Handelsblad 07-05-2011
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug