Rabarberkruimeltaart

rabarberkruimeltaart (3K)

    • voor het kruimeldeeg:
  • klontje boter om de springvorm in te vetten
  • 200 g (room)boter, op kamertemperatuur
  • 175 g suiker
  • snufje zout
  • 1 groot ei
  • 400 g bloem
  • 1 theel. bakpoeder
    • voor de vulling:
  • 1 verkruimelde beschuit
  • 500 à 600 g rabarber, gewassen, geschild (indien nodig) en in stukjes gesneden
    (ander fruit, zoals kersen, abrikozen etc kun je ook goed gebruiken in dit recept)
  • 2 grote eieren
  • 75 g suiker
  • de zaadjes uit een half vanillestokje
  • 10 cl crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de springvorm in met een klontje boter.
Mix in een grote kom de boter met de eieren, de suiker en het zout, totdat het goed en luchtig gemengdis.
Meng de bloem met het bakpoeder en doe dit bij het boter-eiermengsel.
Wrijf de bloem met je vingers door het boter-eiermengsel, totdat zich grotere en kleinere kruimels beginnente vormen.
Doe de helft (of iets meer, tot twee-derde, afhankelijk van de grootte van je springvorm) van de kruimelsover in de springvorm en druk ze zachtjes met de hand om een bodem en een rand te maken van het deeg.
Afhankelijk van het soort fruit dat je gebruikt en hoeveel vocht dit loslaat tijdens het bakken, dien je opde deegbodem een dun laagje beschuitkruimels te strooien.
Dit neemt wat van het vocht op, zodat je taartbodem niet doorweekt raakt.

Leg dan het schoongemaakt fruit in de taart, bedek het met de resterende kruimels en bak de taart 25minuten, in het midden van de oven.
In de tussentijd kun je de laatste ingrediënten; eieren, suiker, vanillezaadjes en crème fraîche met eengarde goed door elkaar kloppen.
Wanneer de eerste 25 minuten baktijd verstreken zijn, giet je dit mengsel over taart.
Verdeel het goed over de taart en zet deze vervolgens nogmaals 25 minuten in de oven, of totdat de bovenkantvan je taart mooi goudbruin is.
(Bij mij duurde dit 35 minuten, en toen was ook pas de binnenkant echt gestold, check dit dus even als je jetaart uit de oven haalt!)
Tenminste 10 minuten laten afkoelen alvorens de taart uit de springvorm te halen.

Neem voor deze taart een springvorm van 22 tot 28 cm doorsnee.
Je kunt met dit recept variëren door een ander soort fruit te nemen; met kersen is het bijvoorbeeld ook erglekker.

Bron: Bourgondië

Terug