Pruimentaart voor Riet

voor ca. 8 personen

  • 2 eetl. vloeibare margarine
  • 150 g bloem
  • ca. 10 cl halfvolle melk
  • 10 g verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
  • 4 eetl. suiker
  • 25 g amandelen
  • 750 g pruimen
  • 1 theel. geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetl. (vers) sinaasappelsap
  • 2 theel. kaneel
  • vlaaivorm of andere ronde bakvorm 24 cm Ø

Bestrijk de bakvorm dun met wat van de margarine.
Zeef de bloem met een mespunt zout in een kom.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
Kneed van de bloem, het gistmengsel, de rest van de margarine en 2 eetlepels van de suiker een deeg.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm.
Hak de amandelen in de keukenmachine fijn en strooi ze over het deeg.
Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit.
Leg de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
Laat het deeg op een warme plaats of in een lauwe oven van 50 °C 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 200 °C.
Roer de geraspte sinaasappelschil door het sinaasappelsap en druppel dit over de pruimen.
Bak de pruimentaart in 25 - 30 minuten gaar.
Meng de rest van de suiker met de kaneel.
Bestrooi de nog warme taart met het suiker-kaneelmengsel.
Laat de taart in de vorm gedeeltelijk afkoelen.
Neem de taart uit de vorm en snijd de afgekoelde taart in punten.

Menusuggestie
Lekker met een kop koffie en als hoofdgerecht biefstuk, Chinese koolsalade met zongedroogde tomaatjes en aardappelen.

Pruimen over?

Bron: Voedingscentrum

Terug