Pompoenbrood - I

pompoenbrood (2K)

  • 400 g bloem
  • 200 g maïsmeel
  • 20g verse gist
  • zout
  • 1 theel. suiker
  • 1½ theel. natriumbicarbonaat
  • melk
  • 4 eetl. zonnebloemolie
  • 250 g pompoen, in blokjes
  • 4 eetl. pompoenpitten
  • boter
  • paneermeel

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe daarin de verkruimelde gist en desuiker.
Meng de gist en suiker met een beetje lauwe melk en een beetje van de bloem tot een papje.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat 30 minuten rusten op een warme plek.
Kook de blokjes pompoen goed gaar in gezouten water.
Giet af en pureer.
Meng de pompoenpuree, het zout, maïsmeel, natriumbicarbonaat, zonnebloemolie en zonnebloempitten met het startdeegje.
Kneed alles tot een soepel deeg.
Dek af met een doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Vet een bakvorm in en bestrooi met paneermeel.
Doe het deeg in de vorm, laat 10 minuten rusten en bak het brood 45 minuten in een oven van 200 °C, tot het goudbruin is.

Opmerking
Met wat paprikapoeder of Provençaalse kruiden wordt dit brood extra lekker.

Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij


Pompoenbrood - II

  • 3 eetl. olijfolie of 3 eetl. arachideolie
  • 250 g pompoenen, in blokjes, met schil
  • 400 g tarwebloem
  • 100 g maïsmeel
  • 15 gram zout
  • 1 zakje gedroogde gist of 20 g verse gist
  • mespunt nootmuskaat, versgeraspt
  • 1 theel. gemberpoeder (djahé)
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • circa 10 cl karnemelk

Verwarm 2 eetlepels olie en schep de pompoen erdoor.
Voeg 5 cl water toe en stoof zachtjes 10 - 15 minuten tot de pompoen gaar is.
Pureer en laat afkoelen.
Kneed er een deeg van met de tarwebloem, maïsmeel, zout, gist, specerijen en karnemelk.
Voeg eventueel wat extra karnemelk toe als het deeg te droog is.
Laat circa 10 minuten rusten.
Bestrijk het werkblad met de rest van de olie en kneed het deeg 5 minuten.
Vorm een bal en laat afgedekt 1 uur rijzen.
Leg het deeg op de bakplaat en snijd de bovenkant om de 4 cm 1 cm diep in.
Dek af en laat nog circa 45 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 220 °C en bak het brood in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Bereidingstip
Bestrijk het brood voor het bakken met water en druk er zonnebloempitten in.

Variatie
Dit brood is ook lekker met volkorenmeel.

Bron: Boodschappen

Terug