Pompoen-cheesecake

  • 1 vanillestokje, gehalveerd
  • 300 g pompoenen, geschild, in kleine blokjes
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eidooiers
  • 4 blaadjes gelatine
  • 400 g roomkaas
  • ½ citroen, rasp en sap
  • 20 cl slagroom
  • 25 g suiker
  • 50 g amandelschaafsel, licht geroosterd
  • poedersuiker , om te bestuiven
  • kaneelpoeder, om te bestuiven
  •  
    • voor de bodem
  • 200 g speculaasjes
  • 100 g boter, gesmolten

Schraap het merg uit het vanillestokje.
Doe het vanillemerg en -stokje met de pompoen en basterdsuiker in een pan met 5 cl water.
Roer door en stoof afgedekt in circa 20 minuten gaar.
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Stamp de speculaasjes voor de bodem fijn (of maal ze in een keukenmachine) en roer de boter erdoor.
Verdeel over de springvorm en druk goed aan.
Zet in de koelkast om op te stijven.
Verwijder het vanillestokje uit de pan en laat de pompoen goed uitlekken in een zeef.
Pureer de pompoen en giet over in een kom.
Zet deze boven een pan met een laagje kokend water.
Klop de eidooiers los en klop deze met een garde au bain-marie goed door de pompoenpuree.
Neem de schaal van de pan zodra de puree luchtig en licht gebonden is en laat al roerend afkoelen.
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Verwarm 4 eetlepels water en los de gelatine hierin op.
Klop de roomkaas los met citroenrasp en -sap en klop de gelatine en pompoen erdoor.
Klop de slagroom met de suiker stijf en schep dit rustig door de pompoen.
Giet het mengsel over de taartbodem en schud even om luchtbellen te voorkomen.
Dek af met folie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Neem de taart uit de vorm en bestrooi met de amandelen, poedersuiker en een vleugje kaneelpoeder.

Bron: Boodschappen

Terug