Poffertjes - I

  • 125 g bloem
  • 125 g boekweitmeel
  • 1 theel. zout
  • 2 eetl. stroop
  • 25 cl lauwe melk
  • 15 g gist
  • roomboter en (Groningse) poedersuiker
  • olie of boter om in te vetten

Zeef de bloemsoorten met het zout boven de kom van de keukenmachine en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist op in de melk en giet dit mengsel in het kuiltje bij de bloem.
Voeg de stroop toe en laat de machine op een lage stand draaien tot een glad beslag is ontstaan.
Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats 1 uur rijzen.
Verhit de poffertjespan, vet de holtes in, schep ze halfvol beslag en bak de poffertjes tot de bovenkant droog is.
Draai ze om en bak ook de andere kant bruin.
Serveer de poffertjes met een klont roomboter en met poedersuiker.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Poffertjes - II

Poffertjes

voor 6 porties

  • 250 g bloem
  • 1½ theel. bakpoeder
  • snuf zout
  • 30 cl melk
  • 2 eieren (M)
 
    • extra nodig
  • (gietijzeren) poffertjespan
  • gesmolten boter, voor invetten pan
  • poedersuiker

Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom, klop met een garde vast even door elkaar.
Voeg dan de melk en de eieren toe en mix tot een glad beslag.
Poffertjesbeslag is wat dikker, je zou dus een spuitzak kunnen gebruiken.
Ik koos zelf voor een spuitfles waarvan de opening groot genoeg is, dat werkt het prettigst.
Zet de poffertjespan vast op het vuur (middelhoog) zodat deze goed heet kan worden.
Verwarm in een ander pannetje vervolgens een klont boter.
Wanneer deze gesmolten is gebruik je een kwastje om de poffertjespan in te vetten.
Vul de kuiltjes voor maximaal ⅔ met beslag.
Wanneer aan de bovenkant belletjes komen kun je ze met een vork of satéprikker eenvoudig omdraaien.
Laten ze nog niet helemaal goed los? Wacht dan een paar tellen, als ze goed zijn kun je ze namelijk heel makkelijk keren.
Vet de poffertjespan voor iedere ronde poffertjes weer opnieuw in.
Serveer de poffertjes gelijk per ronde, of leg ze allemaal op een groot bord.
Dek dit bord af met een ander bord of folie om ze warm te houden.
De poffertjes serveer je verder natuurlijk met wat poedersuiker en een klontje roomboter.

Tips
Begin eventueel met een halve plaat om te wennen aan de snelheid en de handigheid van het maken van de poffertjes.
Je moet namelijk best flink doorwerken om te zorgen dat ze niet te donker worden.

Bewaren

Bewaar de poffertjes tot twee dagen goed afgesloten in de koelkast.
Wel weer even opnieuw opwarmen bij het serveren.
Je kunt poffertjes ook invriezen.
Verpak ze goed luchtdicht voordat je ze invriest, liefst met een vel bakpapier tussen elke laag poffertjes zodat ze niet aan elkaar plakken.
Ze blijven dan maximaal 3 maanden goed.

Bron: Laura's Bakery
Gepubliceerd door: Fietsen123

Terug