Pepernoten - I

  • 700 g roggemeel
  • evt. gist
  • 200 g rietsuiker
  • 250 g honing of stroop
  • 1½ eetl. gemalen anijszaad
  • 15 cl karnemelk (bij honing 12½)
  • mespuntje zout
  • gemberpoeder
  • 2 eieren

Probeer om gemalen anijszaad te krijgen.
Heel is het gemakkelijker te krijgen, maar het malen is een heel karwei: Ik raad het niemand aan!
Meng zoetmiddelen en karnemelk voorzichtig tot handwarm, en laat afkoelen.
Doe de eieren en anijs erdoor, meng het door roggemeel en zout.
Kneden, gemberpoeder toevoegen en verder kneden.
Maak dikke rollen van het deeg, snij in stukken en rol tot bolletjes.
Leg bolletjes tegen elkaar op ingevet bakblik.
10 minuten op warme plaats laten rijzen.
Tijdens rijzen krijgen ze door het tegen elkaar zitten de karakteristieke vorm.

Bakken:
Eerst 5 minuten op 225 °C, dan 15 - 20 minuten op 175 °C.
Soms rijzen ze niet erg, wat gist toevoegen is dan wellicht een oplossing.

Bron: Peter Polling


Pepernoten - II

pepernoten (3K)

  • 125 g tarwebloem
  • 250 g roggebloem
  • ½ theel. bakpoeder
  • 1 eetl. koekkruiden
  • mespunt gemalen anijs
  • 10 cl water
  • 125 g vloeibare honing
  • 75 g stroop
  • 5 cl karnemelk
  • snufje zout

Warm de oven voor op 200 °C.
Meng de roggebloem, de tarwebloem, het bakpoeder, specerijen in een kom en een snufje zout.
Verwarm het water en roer er de honing en de stroop door.
Giet het mengsel en een deel van de karnemelk in de kom.
Roer er een vrij stijf deeg van.
Verdun dit eventueel met nog wat karnemelk.
Laat het deeg opstijven.
Druk het deeg uit op een werkvlak en snijd er stukjes van.
Leg de stukjes op een ingevette bakplaat.
Voor taaitaai wat grotere stukjes in een koekvormpje drukken.
Bak de pepernoten in de hete oven in circa 20 minuten gaar en lichtbruin.

Opmerking
Oud-Hollandse pepernoten zijn een van de meest gezonde Sinterklaaslekkernijen. Ze bevatten geen verzadigd vet. Verwar ze niet met kruidnoten, de harde nootjes die je meestal ziet. Het deeg is hetzelfde als dat van taaitaai.

Bron: Nederlandse Hartstichting


Pepernoten - III

Pepernoten

voor 70 stuks

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 4 theel. koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 100 g koude boter
  • 9 cl melk

Verwarm de oven op 170 °C.
Roer het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom.
Voeg de koude boter en de melk toe en kneed tot een stevige bal.
Kneed niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden.

Pepernoten - 2 Pepernoten - 3
Pepernoten - 4 Pepernoten - 5

Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Je hoeft ze niet plat te gaan drukken want dat gaat vanzelf in de oven.
Zet de pepernoten ongeveer 25 minuten in de oven.
Als ze uit de oven komen zullen ze nog wat zacht aanvoelen maar als ze afgekoeld zijn dan worden ze knapperig.

7 tips om zelf de lekkerste pepernoten te maken:
• Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.
• Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van de oven overal goed bij kan.
• Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van.
• Houd minimaal 2 cm ruimte tussen de balletjes zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.
• Smelt een reep chocolade au bain marie en doop de afgekoelde pepernoten hier in voor chocolade pepernoten.
• Is je boter niet goed koud, zet de kom met deeg dan minimaal een uurtje in de koelkast. Als het deeg niet goed koud is heb je namelijk de kans dat de pepernoten gaan uitlopen op de bakplaat.
• Bewaar ze maximaal 2 à 3 dagen in een afgesloten trommel.

Bron: Leuke Recepten

Terug