Overijsselse 'kniepertjes' - I

  • 200 g suiker
  • 125 g boter
  • 1 ei
  • 250 r bloem
  • ½ theel. kaneel

Los de suiker in 1½ dl verwarmd water op en laat de boter in het suikerwater smelten.
Zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei, de kaneel en in gedeelten het suikermengsel bij, zodat een glad beslag ontstaat.
Laat het deeg afgedekt een nacht rusten.
Verhit een rond, plat wafelijzer flink, vet het in en bak een bolletje ter grootte van een stuiter aan beide kanten in 1 - 2 minuten op halfhoog vuur gaar.
Rol ze om de steel van een houten lepel (of om een speciale conische houten rol) en laat ze zo afkoelen.
Spuit de wafels vlak voor het serveren vol met licht gezoete, geklopte slagroom.

Opmerking
De naam van deze van oorsprong Overijsselse wafeltjes, kniepertjes of knijpertjes, heeft te maken met het wafelijzer waarin ze worden gebakken. Er wordt een stevig deegballetje in het ijzer gelegd, waarna beide helften op elkaar 'geknepen' moeten worden om het ijzer dicht te krijgen!

Bron: Astrid Veltman


Overijsselse 'kniepertjes' - II

Overijsselse 'kniepertjes'

voor circa 75 à 80 knieperties

  • 500 g witte suiker
  • 500 g patentbloem
  • twee zakjes vanillesuiker
    of vloeibaar vanillearoma volgens verpakking
  • 2 à 3 eieren, afhankelijk van grootte
  • 250 g gesmolten boter (of margarine)
  • een mespuntje zout
  • water
    (gekookt en afgekoeld, hoeveelheid naar eigen inzicht toevoegen tot een vloeibare massa ontstaat ter dikte van yoghurt)
  • kaneel(naar believen)
  • eventueel 1 sherryglas sherry
    of 1 borrelglaasje citroenjenever (dan iets minder water toevoegen)...

Bakken in een heet ijzer. Als een kniepertje kapot getrokken wordt bij het openen van het ijzer, dan werd deze te kort gebakken en was dus niet gaar. Maak het ijzer zo nodig schoon met een prop stevig keukenpapier dat iets vet gemaakt is met (keuken-) olie. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat soms volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

Overijsselse 'kniepertjes'

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje ) soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies), Twente (knieperkes), en de Achterhoek.

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.
Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

Bron: Effen tied veur 'n präötjen

Terug