|
|
Roer de boter met het zoetmiddel glad.
Voeg zout toe en bij kleine scheutjes tegelijk het water.
Klop dit tot een homogene massa tot alle suiker is opgelost.
Roer de kruiden met de noten door de botermassa.
Kneed het deeg met een vork of een houten lepel tot het van de kom loslaat.
Laat het nu een uur rusten om wat op te stijven (niet in de koelkast).
Vorm nu van het deeg een gladde rol van ca. 4 cm.
Wikkel hem in een stukje plastic en laat in de koelkast verder stijf worden, minstens 3 uur (of 2 - 3 dagen als dat beter uit komt).
Snij met een scherp mes deze deegrol in 3 - 5 mm dikke plakjes en leg ze op een niet ingevette bakplaat met iets tussenruimte.
Bakken: 12 - 15 minuten bij 180 °C, middelste richel.
Haal de koekjes meteen na het bakken van de plaat en laat ze op een taartrooster afkoelen.
Variaties:
Vervang de noten door 100 gram rozijnen.
Meng 1 eetl. cacaopoeder of 4 eetlepels carob door het meel. Neem bij cacao 1 eetlepel suiker extra.
De noten vervangen door sesamzaad of zonnepitten.
De suiker vervangen door niet te harde honing of ahornsiroop.
Het deeg zonder noten erdoor uitrollen op een met meel bestoven werkvlak en dicht bestrooien met de noten of de zaden. Er nog eens met de deegroller over heen gaan en er daarna ruitjes, rondjes of figuurtjes uit steken en met behulp van een pannenkoekmes op de bakplaat leggen.
Bron: NN