Nonnevotten

Limburgse nonnevotten zijn gefrituurde zoete broodjes met een knoop erin.
Ze worden traditioneel alleen inLimburg en alleen met carnaval gebakken en verkocht.
De naam zou duiden op het habijt van nonnen, die op hunrug een strik droegen.

nonnevotten (2K)
20 stuks
  • 20 cl melk
  • 75 g boter
  • 2 eieren
  • 500 g witbroodmix
  • 50 g witte basterdsuiker
  • frituurolie
  • fijne suiker

Verwarm de melk met de boter, zodat de boter smelt en laat het mengsel afkoelen tot lauw.
Klop de eieren los.
Meng broodmix en basterdsuiker in een kom en duw er een kuil in.
Schenk de eieren erin en voeg het melkmengsel toe.
Roer het door elkaar en kneed er een soepel en elastisch deeg van.
Vorm van het deeg een bol, leg deze in een kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur op eenwarm, tochtvrij, plekje rijzen.
Duw het deeg plat, kneed het nog een keer door en rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een1 cm dikke lap.
Snijd (gebruik een pizzasnijwieltje) de deeglap in ca. 20 repen van 3 cm breed.
Vorm er rolletjes van en leg er een losse knoop in, zodat het binnenste gedeelte iets open blijft.
Laat het deeg nog 15 minuten narijzen.
Verhit frituurolie tot 180 °C.
Strooi fijne suiker op een bord.
Bak de nonnevotten met 2 - 3 tegelijk licht goudbruin en gaar.
Wentel de nonnevotten direct uit de frituur door de fijne suiker.
Eet ze liefst warm.

Bron: NN

Terug