Nieuwjaarswafels met boerenjongens

Nieuwjaarswafels met boerenjongens

  • 1 pot boerenjongens
  • 250 g boter
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • ± 30 cl melk

Laat de boerenjongens uitlekken, bewaar het vocht.
Roer de boter samen met de suiker en de vanillesuiker lichtgeel en piekig en mix er een voor een de eieren door.
Zeef het bakmeel met het zout en roer dit in gedeelten door het beslag.
Verwarm de melk tot lauw en voeg die bij beetjes toe.
Voeg, als het beslag in stukken van de lepel valt, geen melk meer toe.
Roer er nog 1 eetlepel opgevangen brandewijn door.
Vet een (elektrisch) wafelijzer voor dikke wafels met een beetje olie in en bak van het beslag ± 25 wafels.
Bestrooi ze met poedersuiker.
Lekker met een glaasje van de opgevangen brandewijn.

Opmerking
Een echt Limburgse Oud & Nieuw-traditie is het bakken van Nieuwjaarswafels met boerenjongens.

Bron: Astrid Veltman

Terug