Acht keer nieuwjaarsontbijtbuffet uit Scandinavië

1. Flúte met half versgeperst grapefruitsap, half droge bruisende champagne of champenoise.

2. Soepballetjes van rundergehakt met peterselie, fijngehakte rode paprika, wat citroenrasp, snuf cayennepeper, zout & peper, paneermeel en ei in heldere ossenstaartsoep (2 blikjes, gezeefd en aangevuld met 1 pot runderfond).

3. Giet een marinade van 5 cl sherry en 2 eetlepels wijnazijn over 6 haringen in stukjes. Meng met ½ gesnipperde paprika, 100 g gesnipperde sjalot, zout, 4 eetlepels dille, een bekertje crème fraîche, 3 eetlepels slagroom en een snuf cayennepeper. Serveer er zuurdesembrood bij.

4. Meng van 12 halve hardgekookte eieren de dooiers met 100 g luchtig geklopte boter, 75 g zalm uit blik, 1 theelepel tomatenpuree, wat zout & peper. Spuit de eiholten vol.

5. Doe een bakje wortel-selleriesalade, 2 (met schil) gesnipperde appels, 50 g geroosterd amandelschaafsel, 150 g gerookte zalmsnippers, 2 eetlepels zure room en 1 eetlepel mierikswortelpuree in ijsslabladeren.

6. Bak flensjes van flensjesbeslag voor 12 flensjes met een pakje gemengde kruiden (diepvries), 100 g fijngesneden ham en fijngehakt sjalotje. Bestrijk elk tweede flensje met roomkaas en leg ze op elkaar.

7. Maak een cake van 125 g boter, 200 g suiker, 3 eieren, 175 gr gezeefde bloem, 1 theelepel citroenrasp, 2 theelepels gemalen kardemom, 100 g rozijnen, 50 g geconfijte sinaasappelschil en 20 cl zure room. Bak de cake Bij 175 °C 50 minuten.

8. Klop 20 cl slagroom stijf, meng die met een geklopt mengsel van 40 cl yoghurt en 2 pakjes yoghurtbavarois 'citroen'. Schep dit in hoge glazen, laat het stijf worden en schep er een gelei over van een zakje taartgeleipoeder en 1 blik vossebessen op vocht.

Bron: De Wassende Maan

Terug