Nieuwjaarskoek met noten

  • 5 eieren
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 eetl. kruidnagelpoeder
  • 1 eetl. kaneelpoeder
  • elk 250 g rozijnen en amandelen of
    gemengde noten (geen hazelnoten)
  • 150 g bloem

Vet een vlaaivorm van 28 cm doorsnede in en bestuif hem dun met bloem.
Scheid de eieren met een eierscheider en klop de eiwitten met een mespunt zout in een vetvrije kom heel stijf.
Klop de dooiers met de suiker tot de massa als een dik, zachtgeel lint van de gardes loopt.
Schep de kruiden, de amandelen, de rozijnen en de bloem er in gedeelten door.
Spatel de eiwitten er luchtig door en bak de koek in het midden van een warme oven (150 °C) in ± 50 minuten gaar.
Snijd de koek uit de oven met een natgemaakt mes in repen, laat die verder afkoelen en bewaar ze in een goed afsluitbaar koekblik tot Nieuwjaarsdag.
Van even liggen wordt de koek alleen maar lekkerder.

Opmerking
Deze rijk gevulde koek met noten en rozijnen bereidt u volgens een oud recept uit Polen. Hij is het lekkerst als u hem al 2 - 3 weken van tevoren maakt.

Bron: Astrid Veltman

Terug