Muffins met pastinaak en appel

muffins_pastinaak_appel (4K)

  • 3 middelgrote pastinaken, geschild en geraspt
  • 2 kleine appels, geschild en geraspt
  • 120 g noten
    (ik mixte amandelen en walnoten, andere kunnen ook)
  • 250 g bloem
    (ik nam voor de helft volkorenmeel)
  • 1 flinke theel. kaneel
  • 1 zuinige theel. gemberpoeder
  • snuif nootmuskaat
  • 1½ theel. bakpoeder
  • ¾ theel. baksoda
  • ½ theel. zout
  • 3 eetl. rietsuiker
  • 70 g rozijnen
  • 150 g boter, gesmolten
    (olie kan ook)
  • 3 kleine eieren of 2 grote
  • 12 cl amandelmelk
    (of andere melk)
  • 3 eetl. appeldiksap
    (of rietsuiker)
  • 1½ theel. vanille-extract
    (kan je weglaten)

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Vet een muffinbakvorm in.
Spreid de noten uit over een bakplaat en rooster ze 8 tot 10 minuten in de oven, tot ze lichtbruine randjes krijgen.
Hak ze grof (in een hakmolentje of met een mes).
Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (bloem, bakpoeder, baksoda, zout, specerijen, rozijnen, suiker, noten).
Meng de eieren met de natte ingrediënten in een kleinere kom.
Spatel ze samen met de geraspte appel en pastinaak onder het droge mengsel.
Schep het beslag in de muffinvormpjes (je zal waarschijnlijk over hebben voor een kleine tweede lading).
Bak de muffins in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Check met een prikker of priem of ze doorbakken zijn: steek je een prikker in het midden, dan moet die er droog weer uitkomen.
Laat de muffins 5 tot 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er daarna uit en laat ze verder afkoelen op een roostertje.
Pak ze pas in wanneer ze volledig afgekoeld zijn.

Bron: Jonge Sla
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug