Misérable

lekkernij van amandeldeeg

20 stukjes

  • 200 g amandelpoeder
  • 140 g eidooier, losgeroerd
  • 40 g bloem
  • 200 g boter
  • poedersuiker
  • 200 g eiwit
  • 85 g fijne kristalsuiker
    • voor de botercrème:
  • 120 g suiker
  • merg van ½ vanillestokje
    • voor de garnering:
  • 100 g poedersuiker

Meng de amandelpoeder met de bloem en de poedersuiker.
Klop het eiwit en de fijne kristalsuiker tot een stevig schuim.
Voeg tijdens het kloppen de fijne suiker beetje bij beetje toe.
Spatel het amandel/bloem/suikermengsel luchtig door de stijfgeklopte eiwitten.
Strijk het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat van 32 x3 0 cm.
Ca. 15 minuten bakken in een oven van 190º C.

Na het afkoelen: verwijder het papier en snijd de plak in 2 even grote stukken van 16 x 30 cm.

Voor de botercrème: verwarm de suiker met het vanillemerg tot de suiker is opgelost.
Klop de eidooiers los.
Voeg de eidooier toe aan de gesmolten suiker en verwarm tot 80º C.
Laat afkoelen.
Klop de boter luchtig (dit gaat het makkelijkst met een mixer).
Voeg het afgekoelde dooier/suikermengsel hieraan toe en klop tot een luchtige crème.
Bestrijk 1 van de twee amandelplakken met deze crème (laag van ca.1 cm dik).
Leg de tweede amandelplak erop en druk aan.
Laat goed afkoelen.

Serveren
Bestuif de bovenkant met poedersuiker en snijd het gebak in vierkanten van het gewenste formaat.

Bron: NN

Terug