Meergranenbrood

meergranenbrood (2K)

  • 200 g wittebroodbloem (type 55 of 65) + wat extra
  • 200 g vijfgranenbloem
  • 100 g roggevolkorenbloem
  • 30 cl water
  • 1 opgehoopte theel. zout
  • 15 g verse gist
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. lijnzaad
  • 1 eetl. maanzaad
  • 1 eetl. sesamzaad

Meng de bloem en het zout.
Verkruimel de gist in een kommetje met 3 eetlepels lauw water.
Roer tot de gist is opgelost en laat 15 minuten gisten.
Giet het op de bloem, doe er de honing en de olijfolie bij en beetje bij beetje de rest van het water.
Kneed tot een soepel deeg dat niet plakt.
Maak er een bal van, leg die in een met bloem bestoven kom en dek af met een vochtige doek.
Laat 3 uur rijzen tot het dubbele volume;
Leg het deeg op een werkvlak met bloem en vorm tot een plat vierkant.
Sla de vier hoeken krachtig naar het midden, en herhaal dit.
Doe er telkens zaadjes bij.
Vorm een ovaal brood, bestuif het met bloem en leg het op bakpapier op een bakplaat.
Dek af en laat 1 uur rijzen.
Haal het brood met het papier van de bakplaat.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en verwarm die 20 minuten voor op 250 °C.
Zet een schaaltje water op de bodem van de oven.
Maak drie insneden in het brood.
Leg het met het bakpapier op de hete bakplaat in de oven.
Zet die op 230 °C en bak het brood 35 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.

Opmerking
Hoe dieper de insneden in het brood, des te dikker wordt de korst.

Bron: Lize Lorent
Gepubliceerd door: Kook Jij -->

Terug