Mediterraan brood

voor 2 broden

  • 30 g verse of 21 g gedroogde gist
  • 25 g suiker, indien voorhanden Maple Sugar
  • 60 cl lauw water, soms, afhankelijk van de bloemsoort iets meer
  • 1 kg bloem
  • 25 g zout
  • extra bloem

Doe de bloem in een stenen kom en zet deze afgedekt op een warme radiator of warmhoudplaatje uit demagnetron.
Los gist en suiker op in de helft van het lauwe water.
Maak in een grote kom een berg van licht voorverwarmde bloem en zout, maak met de hand een kuiltje in hetmidden van de berg.
Giet de opgeloste gist in het kuiltje en maak met 4 vingers van één hand draaiende bewegingenvan binnen naar buiten in het kuiltje totdat de droge ingrediënten vermengd zijn met hetgistmengsel.
Schenk de rest van het lauwe water in het kuiltje en meng dit geleidelijk door de bloem zodat een vochtigdeeg ontstaat, kneed het deeg minimaal 5 minuten goed door, dit ontwikkelt de gluten en daarmee de structuurvan het deeg, wrijf al het deeg dat aan de handen blijft kleven er met wat bloem af.
Wrijf de handen en de bovenkant van het deeg in met wat bloem en vorm een rond brood van het deeg en leg hetop een vetvrije ondergrond, maak een paar sneden met een mes.
Bedek het deeg met vershoudfolie en laat het op een warme, vochtige, tochtvrije plaats voor de eerste keerrijzen, duurt 40 - 90 minuten, het deeg moet in volume verdubbeld zijn.
Kneed het deeg nu nogmaals, ca. 1 minuut, goed door zodat alle lucht eruit is.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel het deeg in tweeën, geef het de gewenste vorm en leg het op een bakplaat, laat het op een warmeplaats voor de tweede keer rijzen tot het volume verdubbeld, ca. 30 minuten maar langer als dat nodigis.
Schuif de bakplaat voorzichtig in de oven en doe voorzichtig de ovendeur dicht om alle ongewensteluchtcirculatie te vermijden.
Laat een rond brood ca. 25 minuten bakken, controleer of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen,dat moet hol klinken, zonodig nog wat langer bakken.
Laat de broden afkoelen op een rooster.
Het brood kan uitstekend worden ingevroren, laat daarvoor het brood volledig afkoelen en wikkel het eerst inplastic folie en doe het vervolgens in een plastic zak, het is 3 maanden houdbaar.

Receptuur: Jamie Oliver, BBC

Terug